Istraživači mogu da predvide prevare sa hranom

Istraživači su shvatili da mogu da predvide prevare u prehrambenoj industriji, u kojima se nekvalitetna hrana namerno pogrešno označava i prodaje kao proizvod visokog kvaliteta, a ugrožava i zdravlje potrošača i ekonomsku održivost proizvođača.
Istraživači mogu da predvide prevare sa hranom
Foto: Pixabay
Analiza prošlih i sadašnjih kriminalnih aktivnosti mogla bi da ukaže šta bi moglo da bude na meti prevaranata u budućnosti.
 
Od kada su naučnici otkrili da se jeftino konjsko meso prodavalo kao govedina u različitim proizvodima u prodavnicama širom Evrope napori protiv prevara u prehrambenoj industriji su pojačani. Ipak, tada je otkriveno da je skandal sa konjskim mesom samo vrh ledenog brega.
 
Na primer, nedavno istraživanje Evropske unije o prevarama s medom pokazalo je da najmanje 14 odsto testiranih uzoraka nije ispunjavalo standarde u čistoći meda.
 
Mreža EU za prevare s hranom je 2017. godine primila 353 izveštaja o nelegalnom pogrešnom označavanju, u odnosu na 39 koliko je primila 2016.
 
"Gde god postoji mogućost da neko zaradi novac, očekujem prevaru s hranom. EU ima neke od najstrožih zakona koji se tiču prevara s hranom, ali mislim da se to dešava više nego što mislimo", izjavio je Džejms Donarski iz britanske agencije Fera sajens koja se bavi razvijanjem naučnih rešenja u prehrambenoj industriji.
 
Fud integriti će u svojim istraživanjima koristiti i metod DNK sekvenciranja, naprednu tehniku biološke provere koja brzo može da utvrdi da li su prehrambeni proizvodi izmenjeni. Donarski je rekao da će brze metode moći da zamene sporije laboratorijske testove, omogućavajući bržu identifikaciju lažnih proizvoda pre nego što preplave tržišta.
 
Izazov će predstavljati i očekivani rast proizvodnje hrane. Do 2050. godine prehrambena industrija će morati da nahrani devet milijardi ljudi, a to je veoma privlačno i za kriminalne grupe jer su prevare sa hranom često lakše i unosnije nego druge kriminalne aktivnosti, dok su kazne blaže.
 
Istovremeno, potrošači očekuju sveže proizvode nezavisno od godišnjeg doba, što je stvorilo zavisnost od globalnog lanca snadevanja. Sve zajedno otvara više mogućnosti da lažni proizvodi prođu neprimećeno jer prevara ne poznaje granice.
  • Lajavi

    14.08.2018 00:06
    @Pupi
    Što kupuješ u Idei?

    Najgore meso, voće i povrće, izmišljeni popusti, neljubazno osoblje. Trudim se ali ne mogu ni jednu pozitivnu stavku da navedem i da kažem da postoji nešto što ih izdvaja od drugih.
  • Pupi

    30.07.2018 15:37
    Upravo sam bacio 3 konzerve ubudjale ruske sardine iz Ideje, ko to kontrolise AV??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.