Namirnice koje ne bi trebalo da perete pre spremanja

Ako imate običaj da sve što pripremate i kuvate prethodno perete, misleći da ćete da se oslobodite bakterija – razmislite još jednom.
Namirnice koje ne bi trebalo da perete pre spremanja
Foto: Pixabay
Ove namirnice pre korišćenja ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa vodom.
 
Piletina 
 
Obično pre kuvanja perete pileće meso? To je, prema pisanju portala "Readers Digest" loša navika. Ne samo da ne spirate bakterije, već možete da izazovete dodatnu kontaminaciju mesa, prenosi B92
 
"Pranje živog pilećeg mesa u sudoperi može da utiče na to da samo raširite potencijalne bakterije po čistim kuhinjskim elementima", kaže Erik Sejden, direktor servisa za hranu u jednoj bolnici u Njujorku. 
 
Jedini ispravan način je da dobro skuvate i termički obradite meso. 
 
Crveno meso 
 
"Dodatna vlaga na bilo kom komadu crvenog mesa može da promeni ukus. Slično kao i sa pilećim mesom, izbegavajte pranje pre kuvanja, najbolje da komad pre pripreme stavite na komad ubrusa da 'pokupi' višak vlage", kaže Sejden. 
 
Oprana i spakovana salata 
 
Ako birate upakovano povrće i na njemu piše da je spremno za korišćenje onda tako i postupajte u kuhinji. Uštedećete vreme, vodu, a nećete dodatnim pranjem ništa postići. 
 
Eksperti za pripremu hrane kažu da ćete mešanjem sa ostalim namirinicama koje perete samo dodatno ugrozi higijenu već čistog proizvoda. 
 
Pečurke 
 
Kao i meso i pečurke menjaju strukturu i ukus ako ih perete. 
 
Portal "Bon Appetit" navodi da su one same po sebi pune vode i nema potrebe da se dodatno peru. Kada ih kupite u marketu, njihova površina je već čista. 
 
"Pečurke ekstremno upijaju tečnost i kada ih potopite u vodu postaju gumenaste i promene ukus", kaže Sejden. 
 
Jaja 
 
Neki ljudi peru jaja pre barenja. 
 
O njihovoj higijeni proizvođači vode računa i nema potrebe da ih perete.
  • da

    06.08.2018 16:45
    #mamenisuznalenajbolje
    Pečurke se čiste četkom umesto što se peru vodom. Tako se skida pesak ili bilo šta što nije pečurka. Nikad vodom.
  • LOL

    06.08.2018 14:11
    Mehanički očišćena i rastrandžirana piletina puna je ostataka perja i sitnih kostiju, te ostatke je nemoguće oprati bez tekuće vode. Svinjetina i junetina sa kostima je uvek puna sitnih kostiju koje takođe nije moguđe ukloniti bez vode. Šampinjoni koje beremo u šumi se čiste ubrusom i četkicom ali šampinjoni uzgojeni u Srbiji se tretiraju amonijakom tako da je i tek kako preporučljivo ih dobro oprati. ya NS Oprano povrće spremno za upotrebu se može naći u svakom marketu od seckane šargarepe do zelene salate i na svakom stoji spremno za upotrebu, međutim stručnjaci(vest koja se mogla čuti više puta preko poznatijih svetskih medija) upozoravaju da se to povrće ukoliko se konzumira bez termičke obrade naknadno dobro opere i prosuši pre konzumacije Što se tiče radnih površina nakon što se meso opere potrebno ih je dezinfikovati. Ja kuhinju lično dezinfikujem Asepsolom svaki put kad radim sa mesom.Ništa komplikovano.
  • NS

    06.08.2018 11:50
    Pečurke često imaju peska na sebi .
    Kod nas nema čistog upakovanog povrca .
    Na jajima često i perce stoji zalepljeno .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.