Parovi u dugoj vezi liče jedni na druge i za to postoji naučno objašnjenje

Ukoliko vam se učini da vaši prijatelji koji su dugo godina u vezi, počinju da liče jedni na druge, ne mislite da vam se to priviđa.
Parovi u dugoj vezi liče jedni na druge i za to postoji naučno objašnjenje
Foto: Pixabay
Nauka je uspela da pronađe razloge i za ovaj fenomen. 
 
Studija objavljena u časopisu "PLOS Genetics" otkrila je da velik broj bračnih parova zaista nalikuju jedni na druge jer dele isto porieklo. Istraživači su proučavali genome 879 bračnih parova iz tri generacije belaca koji potiču iz severne, zapadne i južne Evrope.
 
Pokazalo se da su ispitanici ženili ljude koji su delili slične genetske karakteristike, ali da se ta tendencija smanjivala iz generaciju u generaciju.
 
Istraživači pretpostavljaju da se razlog za to skriva u činjenici što su nove generacije sklonije traženju ljubavi na novim mestima, a zbog mogućnosti onlajne upoznavanja biraju partnere koje njihovim roditeljima nisu bili na raspolaganju.
 
Starije studije su pokazale da se sličnost među dugogodišnjim partnerima može objasniti i činjenicom da često dele iste emocije – smeju se istim televizijskim serijama, mrgode na ispade svoje dece – pa samim tim doživljavaju suptilne promene u borama na licu ili obliku lica, piše zadovoljna.hr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom