Sve smo viši, ali i deblji i masniji

Svetska i domaća istraživanja potvrđuju gojaznost kod dece i adolescenata. Hronične nezarazne bolesti odraslog stanovništva govore da smo sa težinom preterali.
Rođendanske želje da veliki porastemo očigledno su ispunjene. Morfologija, nauka koja izučava oblik i strukturu tela, potvrđuje porast u visini tela. Prema svetskim istraživanjima, pre 10.000 godina u Evropi, čovek je bio visok oko 164 cm; pre sto godina – 170 cm. Danas se prosečnom visinom smatra 180 cm.
 
Boris Glavač, profesor fizičkog vaspitanja i rukovodilac Laboratorijom za funkcionalna i morfološka istraživanja Vojne akademije, sačinio je bogat "Vodič za zdrav život". Tokom istraživanja došao je do podataka da je porast u visini tela u svetskim razmerama za poslednjih sto godina 14 cm, a u Srbiji 12,55 cm. Ono što zabrinjava jeste porast i u težini tela. Prosečna telesna težina mladića od dvadeset godina u Srbiji povećala se za 14 kg u poslednjih sto godina.
 
Tokom funkcionalnih i morfoloških istraživanja profesor Boris Glavač izradio je poželjan morfološki profil mladog čoveka. Bilo bi idealno kada bi mladi ljudi koji se ne bave aktivno sportom, imali između 10 i 12 odsto masti i 51 odsto mišićne mase. Poželjan morfološki profil između petnaest i osamnaest godina je 35 kg mišića i 7,69 kg masti. Sportisti imaju od četiri do 10 odsto masti. 
 
Profesora Glavača zabrinjava činjenica da se sa godinama struktura menja u prilog dobijanja masne komponente. Procentualna vrednost mišićne mase kod odraslih osoba je često manja od 45 odsto.
 
Autor: RTS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).