Mokar kupaći opasan po zdravlje

Upala bešike, gljivične infekcije i upala jajnika česti su pratioci letnjih uživancija.

Svaka žena reaguje na spoljnje uslove na različit način. To zavisi prvenstveno od imuniteta, ali i od sklonosti razvoju infekcija polnih organa. U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluzokože kao što u ovom slučaju čine mokri kupaći kostimi, može doći do infekcije intimnih delova tela.

Upala bešike

Nagle promene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korišćenja javnog toaleta gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru. Simptomi kao što su učestalo mokrenje propraćeno peckanjem pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neugodni, pa ako primetite takve reakcije, potražite pomoć lekara.

Takođe je preporučljivo piti barem dve litre tečnosti dnevno kako bi isprali bakterije, topao uvin čaj i sveže voće i povrće.

Gljivične infekcije

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korišćenjem bazena, a ređe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet te su izložene stresu. Spoljni deo vagine i materica sadrže određenu pH vrednost. Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se leči uzrokovano je gljivicom kandidom koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika.

Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani beličasti iscedak, a problem se može rešiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici reč.

Upala jajnika

Upala ovog tipa vrlo je česta za vreme boravka na moru, a simptomi upale jajnika propraćeni su bolovima u donjem delu stomaka, u predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena telesna temperatura.

Upala ovog tipa mora se lečiti antibioticima koje će vam propisati lekar, a kako bi je sprečili izbegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tokom upale važno je stopala i stomak držati suvim i boraviti na suncu kako bi ugrejali stomak.

  • hedo

    27.07.2016 09:14
    vec 8 godina sam nudista pa ne moram da brinem o ovakvim problemima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.