Šta se desi kada odlažete veliku nuždu?

Odlazak u WC je prirodni proces čišćenja organizma i upravo zbog toga ga nikako ne bi smeli odlagati.

To se posebno odnosi na obavljanje velike nužde.

Kada je najbolje vreme za obavljanje velike nužde?

Za većinu ljudi, najbolje i najzdravije vreme za odlazak u toalet je ujutro. Naime, tokom noći naš probavni sistem razgrađuje hranu koju smo pojeli tokom prethodnog dana, a koja je ujutro, kada se probudimo, spremna na izlazak iz našeg tela.

Koliko puta nedeljno bi trebalo da obavljamo veliku nuždu?

Odlazak u toalet jednima je normalna i rutinska stvar, dok drugima predstavlja problem. Iako je jutarnje pražnjenje creva najzdravije za organizam, oni koji to ne rade ne moraju biti zabrinuti.

Primarijus dr Marino Kvarantan objašnjava kako se uobičajenim smatra obavljanje velike nužde jednom ili nekoliko puta dnevno. Međutim, ako to radite svaki drugi ili treći dan, ne morate se brinuti, sve dok ne osećate fizičku neprijatnost. Ukoliko osetite simptome poput nadutosti, grčeva i težine u stomaku, trebalo bi da potražite savet stručnjaka.

Koji je najveći problem kod obavljanja velike nužde?

Problemi s probavom mogu se javiti kada poremetite dnevnu rutinu odlaska u toalet.

"U trenucima kada nemate vremena ili prilike da obavite nuždu pa je zbog toga odložite, telo, koje vam je poslalo jasan signal da je spremno za pražnjenje creva, ulazi u stanje svojevrsnog malog šoka", objašnjava doktor Kvarantan i dodaje kako odlaganje nužde može dovesti i do brojnih nuspojava poput nadutosti, gasova, grčeva pa čak i zatvora.

  • Se*onja

    24.10.2016 08:38
    nije mi jasno sledeće:
    ""U trenucima kada nemate vremena ili prilike da obavite nuždu...."
    Ajde i priliku da razumem, nađu se ljudi tamo gde jedostavno ne mogu da obave ali ovo sa vremenom mi nikad neće biti jasno. Ti što "nemaju vremena" zato što u klonji provedu po' sata čitajući mi nikad nisu bili jasni. Ideš kada ti se ide, obaviš i to je to... Ja lepo 2x dnevno ujutru i popodne odem na po 2 minuta i to je to. Uđeš, zagadiš, opereš ruke i pobegneš....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).