Uz sireve se duže živi
U studiji objavljenoj u časopisu "Nature Medicine" evropski istraživači su analizirali dejstvo spermidina koji se nalazi u siru. Rezultati su pokazali da ljudi koji jedu zrele sireve imaju manji rizik od zatajenja srca ili visokog krvnog pritiska.
Takođe, istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu namirnice poput graška, kukuruza, soje i celih žitarica imaju veću verovatnoću da će duže živeti.
Istraživanje koje je sprovedeno na glodarima sigurno će obradovati ljubitelje ovog popularnog mlečnog proizvoda. Nakon analize koja je obavljena na miševima, istraživači su anketirali 800 Italijana i otkrili su da su oni koji su imali veći unos spermidina imali niži krvni pritisak i 40 odsto manji rizik od zatajenja srca i drugih kardiovaskulanih bolesti.
Prethodne studije takođe su pokazale da osobe koje konzumiraju sir imaju bolji nivo holesterola u odnosu na one koji su jeli nemasni sir ili ga nisu uopšte konzumirali. Jedna studija iz 2015. godine pokazala je da ljubitelji sira imaju veći nivo butirata u organizmu koji je povezan sa bržim metabolizmom i rešavanjem problema gojaznosti.
Komentari 1
Ivana
http://youtu.be/udiBgzcqNNY
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar