Nasilniji sportovi dovode do oštećenja mozga i rane smrti

Nekoliko desetina aktivnih mladih sportista, uglavnom igrača američkog fudbala, umrlo je proteklih godina zbog moždanih i kičmenih oštećenja, pokazuju zvanični podaci Univerziteta u Severnoj Karolini.
Godišnje raste broj obolelih i preminulih od oštećenja na mozgu, a zajedničko za sve slučajeve je - bavljenje sportovima u kojima dolazi do stalnih udaraca po glavi i padova. Studija pomenutog univerziteta pokazuje da su smrti i dalje retkost, ali su češće nego ranijih godina, to jest pre 2005. godine, koja je uzeta kao polazna godina za višegodišnju analizu.
 
Većina smrti dešavala se tokom samih mečeva i bile su trenutne i brze. Takođe, ne javljaju se kod igrača koji nemaju ofanzivne uloge u timu. 
 
Studija, objavljena u četvrtak, pokazuje da uglavnom umiru vrlo mladi igrači, čak ni u dvadesetim godinama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.