Menu 021

Ove lekove ne uzimajte zajedno

Istovremeno uzimanje nekih lekova može da naruši zdravlje.
Život 11.01.2017. | 14:51
"Kokteli" tableta mogu da izazovu pospanost, vrtoglavicu, stomačne probleme, krvarenje, oštećenje organa, a u nekim slučajevima čak i smrt. 
 
Zato je važno da lekove ne uzimamo na svoju ruku i da pre korišćenja obavezno pročitamo njegovo uputstvo. Ovo su neke od kombinacija koje bi prilikom lečenja trebalo da izbegavamo. 
 
ANTIDEPRESIVI I LEKOVI PROTIV BOLOVA 
 
Lekove iz ove dve grupe nikako ne treba uzimati zajedno, jer to može opasno narušiti vaše zdravlje. Kombinacija antidepresiva i tableta za ublažavanje bolova može da dovede do krvarenja u želucu i jednjaku. Ovi lekovi utiču i na nivo serotonina u mozgu pa njihovo istovremeno uzimanje takođe može da izazove uznemirenost, probleme sa disanjem, povišenu temperaturu, kao i ubrzan rad srca. 
 
ANTIKOAGULANSI I "ASPIRIN" 
 
Istovremeno uzimanje antikoagulansa i "aspirina" povećava šanse za nastanak unutrašnjeg krvarenja, a kod postojećih rana na telu može izazvati i pojačano spoljašnje krvarenje. Ovo se dešava zbog zajedničkih svojstava ovih lekova. Naime, antikoagulansi se često daju pacijentima kako bi se smanjilo formiranje krvnih ugrušaka u arterijama. Oni utiču na hemijske reakcije u telu i produžuju vreme koje je potrebno da se formira krvni ugrušak. "Aspirin", osim što ublažava bolove, takođe kao i antikoagulansi, razblažuju krv i samim tim smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka. 
 
ANALGETICI I SEDATIVI 
 
Zbog sličnih svojstava koji utiču na smirivanje organizma treba izbegavati mešanje antianksioznih lekova iz grupe benzodijazepamina i lekova protiv bolova, jer ovo može izazvati trovanje lekovima. Prevelika doza ovih tableta smanjuje disanje i usporava rad srca, što može dovesti čak i do smrtnog ishoda kod nekih ljudi. 
 
ACETAMINOFENI I OPIJATI 
 
Lekove koji sadrže acetaminofen, odnosno paracetamol treba izbegavati ukoliko uzimate neku vrstu opijata. Slične supstance koje se nalaze u ovim preparatima u većoj količini mogu da dovedu do oštećenja jetre. U nekim slučajevima popijena doza koja je veća od preporučene može da izazove i smrt. 
 
LEKOVI ZA KAŠALj I ANTIHISTAMINICI 
 
Lekovi za kašalj i pojedini antihistaminici imaju identičan sastav, pa uzimanje oba može da izazove sedativni efekat. Njihova kombinacija može da dovede do pojačanog osećaja pospanosti, što može da predstavlja posebnu opasnost za one koji nisu upoznati sa sedativnim efektom, a upravljaju vozilom ili teškim mašinama. Uzimanje lekova protiv kašlja i antihistaminika nije preporučljivo ni tokom noći, jer se efekat njihove kombinacije može osetiti i tokom jutra. 
Autor: Novosti
 • Deks
  11.01.2017 15:36
  @Laik - Čitajte pažljivije. Analgetici zaista jesu lekovi protiv bolova što se u tekstu i napominje. Što se tiče "antidepresiva" i "sedativa" to su dve različite grupe lekova. Uopšteno rečeno sedativi služe (ili bi bar trebalo da služe) za smirenje tj. osoba je nakon uzimanja tog leka "opuštenija" ali i pospanija sa manjom sposobnošću da razumno razmišlja ukratko nije nizašta nego da leži u krevetu. Nešto slično kao kod alkohola s tim što nema alkoholnog opijatnog dejstva. Što se tiče antidepresiva to su relativno noviji lekovi koji kao što im ime kaže namenjeni su da osobu učine "srećnom" tj. da se ne oseća depresivno, potišteno i bez energije. Oni nemaju sedativno dejstvo kao sedativi i osoba koja ih uzima npr. može upravljati vozilom. To su lekovi sa ozbiljnim nuspojavama i mogu štetiti kako fizičkom tako i psihičkom zdravlju, npr. mogu povećati mogućnost da osoba izvrši samoubistvo ili ubistvo. Po mom mišljenju njih ne bi trebalo dozvoliti jer nema "pilule sreće", svako svoju sreću mora pronaći sam bez korišćenja hemikalija.
 • Laik
  11.01.2017 15:07
  Zbunjen
  Zar ANTIDEPRESIVI I SEDATIVI nisu isto?
  Kao i Analgetici i lekovi protiv bolova?

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest