Kako obuća utiče na izgled zadnjice

Opšte je poznato da obuća koju nosimo može dobro ili loše da utiče na izgled zadnjice.
Svaki tip obuće drugačije deluje na pozadinu žene, pa ukoliko se nose patike, zadnjica ne izgleda isto kao u sandalama sa platformom. 
 
Patike 
 
U patikama zadnjica izgleda veće, zato što one omogućavaju hod bez ograničenja i pružaju potpunu slobodu pokreta. S druge strane, upravo zbog toga, zadnjica će biti spljoštena. 
 
Ravna obuća 
 
Svaka žena će kada bira udobne cipele posegnuti za onima sa ravnim đonom. Kako zadnjicu čine tri mišića – gluteus maximus, medius i minimus, ukoliko ih sve vreme ne steže dok stoji, oni su opušteni i zbog toga zadnjica izgleda kao da je "obešena". Takođe, ravne cipele će naglasiti svaki estetski nedostatak nogu kao što je ravno stopalo ili razlika u njihovoj dužini. 
 
Blok štikle 
 
Ovakve štikle pružaju veću stabilnost zbog deblje pete i zbog toga je težina tela bolje raspoređena. Međutim, zbog toga što udobnijeg stajanja, zadnjica nije izbačena i izgleda ravno. 
 
Štikle (2.5 – 5 cm) 
 
Ovo je najudobnija verzija štikli i kratkoročno će učiniti da zadnjica bude uzdignuta i čvršća. Međutim, mnoge žene ne vole ovu visinu potpetica jer smatraju da je "preniska". Još jedan problem je taj što ako mišići nisu potpuno aktivni, naročito trbušni, telo pokušava da nadomesti taj nedostatak tako što izbacuje zadnjicu i gura karlicu napred kako bi napravilo balans. Posledica je bolan donji deo leđa.
 
Stileto štikle (5 – 10 cm) 
 
Stileto štikle čine da zadnjica izgleda baš kako treba, kao savršena breskva – noge izgledaju duže a zadnjica je podignuta i zaobljena. Međutim, duže nošenje stileto štikli može da dovede do slabijih mišića, lošijeg balansa tela i krivljenja kičme. 
 
Platforma štikle 
 
Ovakve cipele ozbiljno ograničavaju pokretljivost stopala i zbog toga telo izgleda napeto i kruto. Zbog toga što zahteva stalno balansiranje sa jedne strane na drugu kukovi i zadnjica nisu poravnati i struk izgleda manje definisano. 
 
Visoke štikle (preko 10 cm) 
 
Na ovim štiklama žena bukvalno stoji na vrhovima prstiju i zadnjica izgleda manje. Zbog visine štikle pomera se centar gravitacije tela što može da dovede do krivljenja kičme i bolova u leđima. Iako će učiniti da zadnjica bude mala i prćasta, svaki korak biće prava agonija. 
 
Platforme 
 
Ovakve cipele izbacuju i podižu zadnjicu, ali vizuelno skraćuju noge. Ali kao što je to slučaj i sa svim modelima štikle, fleksibilnost stopala je kompromitovana. Celo telo nagnuto je ka napred i zbog toga su kolena pod većim pritiskom. Rezultat toga može da bude bol u leđima, pa čak i u ramenima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.