Žene češće pate od bolesti štitne žlezde

Štitna žlezda je jedna od značajnijih endokrinih žlezda, koja kontroliše u manjoj ili većoj meri rad celokupnog organizma.
Nalazi se na prednjoj strani vrata i svojim izgledom podseća na leptira, a njen naziv thyreos vodi poreklo iz starogrčkog jezika i znaci štit. Njena osnovna funkcija je sinteza hormona T3 i T4. 
 
Utiče na pravilan rast i razvoj fetusa i dece, naročito nervnog sistema, zatim pospešuje sintezu proteina, utiče na potrošnju masti iz masnog tkiva, povećava metabolizam ugljenih hidrata, u tkivima je zadužena za povećanu potrošnju kiseonika i stvaranje toplote, zadužena je i za pravilnu seksualnu funkciju, njeni hormoni u niskoj koncentraciji povećavaju snagu mišića, a u visokoj koncentraciji dolazi do umora i podrhtavanja. Takođe ubrzava rad srca i samim tim povećava njegovu snagu, utiče još i na budnost, pamćenje, sposobnost učenja itd.
 
Usled različitih oboljenja, njene funkcije mogu biti poremećene – smanjene ili povećane. 
 
Hiperfunkcija štitne žlezde naziva se hipertireoza i njena posledica je povećano lučenje hormona ove žlezde.
 
"Javlja se u bilo kom životnom dobu, ali najčešće kod žena između 20. i 50. godine života, a u poslednje vreme raste i broj obolelih muškaraca. Najčešći uzrok je autoimuno oboljenje štitne žlezde i to kod 70 do 80 odsto obolelih. Drugi uzrok je pojava jednog ili više čvorova u samoj žlezdi koji, iz za sada nepoznatih razloga, postaju hiperaktivni, dok je treći uzrok adenom hipofize čiji hormon utiče na rad štitne žlezde", kaže medicinski biohemičar Rosa Mijatović iz Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku "Jugolab".
 
Poremećen rad štitne žlezde ispoljava se nespecifičnim simptomima
 
"Pacijenti sa hipertireozom žale se na razne simptome, najčešće na uznemirenost, nervozu, emocionalnu nestabilnost, ubrzan im je rad srca i često dolazi do pojave aritmije, a krvni pritisak je blago povišen. Javlja se gubitak težine i pored normalnog ili čak povećanog apetita, peristaltika creva je povećana, kod žena se često javlja poremećaj menstrualnog ciklusa – proređene menstruacije ili čak njihovo odsustvo. Koža je topla i vlažna, kosa je proređena i često opada, a pojačano je znojenje tela i dlanova", navodi magistra Mijatović. 
 
Smanjena funkcija štitne žlezde naziva se hipotireoza, a prema rečima naše sagovornice, najčešći uzrok je autoimuno oboljenje Hašimotov tiroiditis gde ćelije imunog sistema napadaju tkivo žlezde i dovode do smanjenog lučenja hormona. Češće se javlja kod žena, a jedan je od glavnih uzročnika hipotireoze  kod dece. Uzroci mogu biti i prolazne upale štitne žlezde, kao i poremećaji na nivou hipofize i hipotalamusa.
 
Simptomi su potpuno suprotni simptomima koji se javljaju kod hipertireoze – usporen je rad srca, povećana je telesna težina i pored gubitka apetita, peristaltika creva je usporena, često se javlja zatvor, pacijenti su usporeni, usporeno im je kretanje, bezvoljni su, primećeno je da postoji i gubitak pamćenja, kod muškaraca može da dođe do poremećaja seksualne funkcije, a koža je bleda i suva.     
 
"Da bi se postavila dijagnoza, potrebno je otići na pregled kod endokrinologa, a ispitivanje u osnovi podrazumeva ultrazvuk štitne žlezde i laboratorijske analize kojim se proverava nivo hormona T3, T4 i TSH u krvi. Rezultati analiza gotovi su istog dana, a pacijenti mogu da nam se obrate i za konsultacije ili savet", navodi magistra Mijatović.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.