Rusi otkrili lek protiv starenja?

Istraživači iz Moskve uspeli su da uspore starenje laboratorijskih miševa i nadaju se da će uskoro sličan lek moći da primene i na ljude.
Ruski biolozi iz Moskovskog državnog univerziteta su uspešno testirali lek koji je sposoban da usporava starenje ćelija. Konkretno, istraživači su pokazali da je lek efikasno radio na miševima. 
 
Kako prenosi Sputnjik, tokom eksperimenta, istraživači su podelili miševe u dve grupe: prvu grupu su normalno hranili, a drugoj su u hranu ubacili SkQ1 molekul, snažan antioksidans koji je otkriven pre nekoliko godina. Kada su miševi napunili osam meseci, razlike između dve grupe postale su očigledne. Miševi iz prve kontrolne grupe počeli su ubrzano da gube težinu i pokazali druge znake starenja kao što su deformacije kičme i gubitak dlake.
 
Istovremeno, miševi čija je hrana sadržala SkQ1 dodatak nisu pokazivali tipične znakove starenja još dodatnih 40-45 dana, što znači da su naučnici uspeli da im produže životni vek za 15 odsto.
 
- Ovaj rad je relevantan iz teorijskog i praktičnog stanovišta. S jedne strane, on je pokazao ključnu ulogu koju reaktivne vrste kiseonika nastale mitohondrijom igraju u starenju organizma sisara. S druge strane, mi smo otkrili nove mogućnosti za tretman starenja antioksidansima, posebno usmerene na mitohondriju - kaže Vladimir Skulačev, akademik i dekan Fakulteta za bioinformatiku na Moskovskom državnom univerzitetu. 
 
Skulačev sebe vidi kao pobornika teorije Avgusta Vajsmana. Prema njemu smrt i starenje nisu slučajni procesi raspadanja tkiva i ćelija, već svrsishodan evolutivni proce, koji primorava stare organizme da ustupaju mesto novim generacijama živih bića. Sledeći tu ideju, akademik i njegov naučni tim je radio na stvaranju lekova koji mogu usporiti proces starenja u jednom od najvažnijih delova ćelija - njihovih mitohondrija. 
 
Pre nekoliko godina, naučnici su otkrili SkQ1 molekul koji može da prodre u mitohondriju i neutrališe agresivne oksidacione molekule, te tako uspori starenje. 
  • Lala

    28.02.2017 20:18
    Crnjak
    Votka
  • nss

    27.02.2017 21:43
    nss
    odmah to ubrizgati politicarima.....da nam vecno zive

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.