Naučnici: 1.200 Evropljana će umreti od izduvnih gasova

Oko 1.200 osoba će prerano preminuti u Evropi od posledica zagađenja izduvnim gasovima vozila prodatih u Nemačkoj, saopštili su naučnici u studiji objavljenoj posle skandala proizvođača Folksvagena.
"Naučnici procenjuju da će 1.200 ljudi umreti u Evropi od posledica prekomerne emisije štetnih izduvnih gasova od vozila prodatih u Nemačkoj od 2008. do 2015. godine", navodi se u studiji američkog Instituta za tehnologiju.
 
Skandal je izbio pošto su američke vlasti ustanovile da je nemački proizvođač u skoro 500.000 dizel vozila ugradio softver koji smanjuje rezultat emisije štetnih gasova na testovima. Odgovorni u Folksvagenu terete se za kršenje propisa o zagađenju životne sredine, kreiranje ilegalnog softvera za lažiranje i prikrivanje podataka o emisiji gasova, kao i za uništavanje kompjuterskih fajlova sa dokazima.
 
Folksvagen je zbog otkrivenog skandala pristao na poravnanje od 15 milijardi dolara sa američkim vlastima i kupcima automobila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).