Gubitak sluha povezan sa gradskom bukom

Buka u urbanim sredinama i gubitak sluha tesno su povezani, a među gradovima u kojima je stanovnicima u najvećoj meri ugrožen sluh su Nju Delhi, Kairo, Istanbul i Guangdžou, pokazalo je istraživanje prema kojem je rangirano 50 gradova u obe kategorije.

Cirih, Beč, Oslo i Minhen su među gradovima koji su najmanje pogođeni bukom, a u njima je zabeležen i najniži procenat građana sa oštećenjem sluha, naveli su istraživači.

Ta statistička povezanost ne mora nužno da znači da je konstantna gradska buka glavni uzrok gubitka sluha, koji može biti izazvan i infekcijama, genetskim poremećajima, prevremenim porođajem, pa čak i nekim lekovima.

Ističe se, međutim, da su zaključci preliminarni i da još nije završena recenzija publikacije.

Nemačka kompanija "Mimi Hearing Technologies" prikupila je podatke o 200.000 ljudi testiranjem koje je sprovedeno preko mobilnih telefona.

Naučnici berlinske bolnice Šarite i kompanije "Mimi" istraživali su povezanost buke u urbanim sredinama i gubitkom sluha na osnovu odvojenih baza podataka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.