Kako zdravlje zuba utiče na erekciju

Erektilna disfunkcija češće se javlja kod muškaraca koji boluju od hronične bakterijske infekcije desni ili paradontitisa.

Ta infekcija je vrlo česta, a obično uzrokuje i ispadanje zuba.

Ali ova infekcija desni usko je povezana i sa kardiovalaskularnim bolestima i najčešćim upalama, što rezultuje stvrdnjavanjem arterija i u konačnom može da dovede do erektilne disfunkcije.

"Još je rano tvrditi da muškarci s hroničnim paradontitisom treba da budu zabrinuti za svoju erekciju, ali ih treba informisati da je ta bolest povezana s erektilnom disfunkcijom", objasnio je viši autor studije dr Džigang Džao.

U istraživanju su analizirani podaci pet ranijih studija od 2009. do 2014. godine, u kojima je učestvovalo 213.000 ljudi starosti od 20 do 80 godina. U svim studijama pronađeno je da je erektilna disfunkcija bila češća kod muškaraca koji su lečili hronični paradontitis, naročito kod mlađih od 40 i starijih od 59 godina.

Erektilna disfunkcija je bila 2,28 puta češća kod muškaraca s paradontitisom nego kod onih koji ga nisu imali.

Stručnjaci veruju da pravilno lečenje ove bolesti desni može da smanji rizik od razvoja erektilne disfunkcije.

  • NS

    05.03.2017 21:44
    Da li to ima veze što mi moja dama stalno govori "Pazi da ti ne padne"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.