Voda može da pomogne da se izborite sa zdravstvenim problemima

Voda je prirodni lek za sve bolesti, tvrdi japanska tradicionalna medicina.

Upravo u ovoj zemlji živi najveći broj stogodišnjaka na planeti (više od 33.000 hiljada), a takozvana japanska terapija vodom stiče sve više pristalica širom sveta.

Po njoj, svako bi ujutro na prazan želudac trebalo da popije četiri čaše mlake vode od 160 ml (nikako hladne). Posle toga ništa nemojte jesti i piti narednih 45 minuta. Zatim doručkujte, pa nemojte da jedete naredna dva sata.

Stariji ljudi ili oni koji ne mogu odjednom da popiju četiri čaše vode, mogu da počnu i sa manjom količinom, pa postepeno povećavaju do četiri čaše. Prvi pozitivni rezultati mogu da se osete već posle sedam dana, a japanska tradicionalna medicina tvrdi da se ovom terapijom reguliše povišeni krvni pritisak (30 dana), dijabetes (30 dana), gastritis i zatvor (10 dana), a u pojedinim slučajevima i leči rak - 180 dana.

Lekari, u svakom slučaju, savetuju da se svakodnevno popije više od dva litra vode, odnosno 30 ml na kilogram težine.

- Pravilan unos vode neophodan je za metabolizam i normalne fiziološke funkcije. Istovremeno, voda obezbeđuje unos esencijalnih materija kao što je kalcijum, magnezijum i fluor. Odnosi toksine iz vitalnih organa, donosi hranljive materije do ćelija, hidrira kožu, održava normalnu telesnu temperaturu kao i pritisak. Koliko će ko tokom dana uneti vode u organizam zavisi od mnogo faktora, a pre svega od opšteg zdravstvenog stanja, nivoa telesnih aktivnosti kao i vremenskih uslova. Suština je da organizmu pružimo ono što mu treba, jer će u protivnom početi da trpi. Voda predstavlja osnovni sastojak organizma, čini dve trećine ukupne telesne težine i od nje zavise svi vitalni sistemi - objašnjava dr Olga Hadžić, specijalista higijene i specijalista psihijatrije iz Savetovališta za ishranu iz DZ Dr Ristić.


Na dnu svake plastične flaše stoji trougao sa brojem ili skraćenicom, koja ukazuje od čega je ambalaža izrađena i da li je dugoročno opasna po zdravlje. Plastična ambalaža sa oznakama 2-HDP ili HDPE, 4-LDPE i 5-PP ne ispušta opasne sastojke u vodu. Ako su bez oznake ili imaju utisnute druge skraćenice, takve flaše i balone treba izbegavati i obavestiti nadležne zdravstvene institucije i Ministarstvo zdravlja. Ovo se naročito odnosi na plastične boce, čaše za jednokratnu upotrebu i plastiku u kojima se pakuje brza hrana, a na kojima mogu biti utisnute oznake 1-PET ili PETE, 6-PS, 7-PC.

Do čega dovodi nedovoljan unos vode?

- Do stanja poznatog kao akutna dehidracija. Prepoznaje se po suvoći usta, smanjenom mokrenju, glavobolji i zatvoru. U težim slučajevima može doći i do smanjenog rasuđivanja, nesvestice, poremećaja u regulaciji telesne temperature, oštećenju funkcija kardiovaskularnog sistema, kao i umanjenju radne i sportske sposobnosti. Da se ovo ne bi dogodilo neophodno je napraviti adekvatan unos, koji obezbeđuje nadoknadu izgubljene vode.

Može li sa pijenjem vode da se pretera?

- Kada je količina u pitanju, skoro i da nije moguće napraviti grešku. Pijenje vode u normalnim količinama praktično nema neželjenih efekata. Kod zdravih osoba sa normalnom bubrežnom funkcijom, to se zaista retko dešava. Bubrezi su u stanju da izluče veliku količinu urina za kratko vreme i na taj način koriguju bilo kakav preveliki unos vode. Osim toga, unošenjem dovoljnih količina vode smanjuje se rizik od dobijanja kamena u bubregu. Zapravo, voda "ispira" organizam i sprečava stvaranje kamena. Istovremeno, donosi potrebne minerale i oligoelemente neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Od količine minerala u vodi zavisi kojom brzinom će voda da se transportuje iz creva u krv. Zato nije dobro da količina minerala bude ni preniska, a ni previsoka. Ako količina minerala nije uravnotežena, bubrezi mnogo više rade i zamaraju se.

Ostatak teksta čitajte u Novostima.

Teme

voda
  • NobelMontenegro

    20.03.2017 12:27
    Odlican tekst. Licno sam isprobala naveden nacin konzumacije vode i zaista mi je doslo do regulacije pritiska. Mada jako je bitno i kakvu vodu pijemo. Meni je licno jako tesko pitivodu iz cesme, pa ybog toga mi dosta novca ode na flasiranu vodu,a u zadnje vreme i na filtere za vodu, s obzirom da koristim bokal za preciscavanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).