Kako eliminisati nikotin iz organizma

Kada popušite cigaretu, nikotin cirkuliše u krvi u proseku od šest do osam sati.

Većina tog nikotina se eliminiše urinom, ali potrebno je od 48 do 72 sata da se zaostali nikotin izbaci iz vašeg tela.

U tom procesu mogu da pomognu voda, pojedine vrste voća i povrća, pogotovo one koje sadrže dosta vitamina C. On je najpoznatija supstanca za izbacivanje nikotina iz krvotoka, jer poboljšava metabolizam i stvara bela krvna zrnca, ali pušači treba da unose znatno veću dozu ovog vitamina nego nepušači, do 2.000 miligrama.

Evo šta je najbolje za izbacivanje nikotina iz organizma:

VODA - Nikotin dehidrira telo, pa je veći unos vode neophodan jer pomaže telu da izbaci nikotin.

KOPRIVA - Ova biljka je puna gvožđa i korisna za dezinfekciju i odlična je u borbi protiv infekcije.

POVRĆE - Konzumiranje većih količina celera, tikvica, pasulja, pa čak i krastavaca, može da smanji nikotinsku zavisnosti. Ne jedite mnogo slatkog povrća, sa mnogo šećera, jer prekomerna količina glukoze aktivira deo mozga odgovornog za uživanje i zadovoljstvo. Na taj način, glukoza može da podstakne želju za cigaretama.

POMORANDŽE - Sadrže visok nivo vitamina C, pa nadoknađuju ovaj vitamin u telu pušača koji pušenje smanjuje. Konzumiranje narandže može ubrzati vaš metabolizam i smanjiti stres.

KIVI - Kivi pomaže da se eliminiše nikotin iz tela i da se ono napuni vitaminima A, C i E koje pušenje smanjuje.

SOK OD ŠARGAREPE - Sok od šargarepe sadrži vitamine A, B, C, K koji pomažu da se eliminiše nikotin iz tela. Nikotin takođe šteti koži, a sok od šargarepe ima mnogo vitamina koji su dobri za kožu.

BROKOLI - Sadrži visok nivo vitamina B5 i C. Brokoli sadrži supstancu koja štiti pluća od oštećenja toksina.

SPANAĆ - Bogat je vitaminima i folnom kiselinom, tako da je dobar za vaše telo i posebno dobar u tome da vam zgadi ukus duvana.

  • PeraP

    12.03.2017 16:15
    Fum
    Ja uz pivo najviše volim da grickam brokoli.
  • sale sa salajke

    12.03.2017 14:03
    Pušenje ili brokoli, odlučite sami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.