Ovaj narod ima najzdravije srce na planeti

Najzdravija srca na planeti imaju pripadnici naroda Čimejnej (Tsimane) koji žive u prašumama Bolivije, tvrde naučnici.

Gotovo da nema pripadnika Čimejnej naroda koji čak i u starosti ima začepljene arterije, pokazuje najnovija medicinska studija čije detalje prenosi BBC. Naučnici koji su sproveli studiju kažu da se ishrana i način života ovih ljudi radikalno razlikuju od onih savremenog čoveka.

Iako je nemoguće da se ostatak planete vrati na period lova i sakupljanja plodova, od Čimejneja se ipak mogu naučiti neke lekcije.

Hrane se mesom divljeg vepra, tapira i kapibare (tzv. vodenog praseta, najvećeg glodara na svetu). Pored mesa jedu i ribu, poput pirane i soma. Ostatak jelovnika čine pirinač, kukuruz, manioka (biljka nalik slatkom krompiru) i banane, kao i orašasto voće i bobice koje sakupljaju u prašumi.

Naučnici ističu da 72 odsto kalorija koje unose Čimejneji dolazi od ugljenih hidrata, u poređenju sa npr. 52 odsto u Sjedinjenim Državama. Tek 14 odsto kalorija dolazi iz masti, dok taj procenat u SAD iznosi 34 odsto. Pritom Čimejneji unose daleko manje zasićenih masti.

No, nije sve u ishrani. Čimejneji su izuzetno fizički aktivni. Prosečan muškarac napravi 17.000 koraka dnevno, a žena 16.000. Čak i oni stariji od 60 godina, naprave više od 15.000 koraka dnevno.

Tim naučnika iz Kalifornije podvrgao je 705 Čimejneja pregledu na CT skeneru. Oni starosti od oko 45 godina nisu imali nikakva zagušenja arterija, dok 25 odsto Amerikanaca tih godina ima pomenuti problem sa krvnim sudovima. Pritom, dve trećine Čimejneja starosti oko 75 godina nema problema sa krvnim sudovima, za razliku od ogromne većina Amerikanaca, od čak 80 odsto.

  • 19.03.2017 21:08
    Ti Čimejnejci ne samo da su zdraviji od nas, nego su i ubedljivo lepši.
  • BO

    19.03.2017 20:55
    Sad ce veganska sekta doci da objasnjava kako oni ipak nisu najzdraviji jer jedu meso.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).