U Srbiji više od 10.000 devojaka boluje od anoreksije

Više od 10.000 devojaka u Srbiji pati od anoreksije i taj broj se povećava iz godine u godinu, upozoravaju lekari.

Na udaru ovog opasnog poremećaja su najviše devojčice i mlade žene stare od 12 do 25 godina, koje u pokušaju da smršaju dožive težak poremećaj ishrane i nagli gubitak kilograma sa strašnim posledicama po organizam i psihu.

Lekari upozoravaju da 15 odsto devojaka koje u Srbiji obole od anoreksije dovedu sebe u situaciju da se bukvalno bore za život.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava da situacija sa anoreksičnim devojkama uopšte nije naivna i da se broj obolelih pacijentkinja svake godine povećava.

"Anoreksija postaje ozbiljna pretnja devojčicama i devojkama koje nisu ni svesne koliko je to ozbiljna bolest. Prema trenutnim podacima u Srbiji više od 10.000 devojaka pati od ove bolesti, ali se bojim da ih ima mnogo više, jer se veliki broj pacijentkinja leči privatno ili svoj problem kriju unutar porodice. Na udaru ove opake bolesti su uglavnom devojčice od 12 do 25 godina, ali se sporadično javljaju i one starije", kaže dr Milićević za "Informer".

Prema njegovim rečima, najveći problem je što većina devojaka, čak i kada bolest uzme maha, odbija terapiju ne želeći da povrati "koji kilogram". U tim situacijama anoreksija može dovesti i do smrti pacijentkinje.

"Retko kada se desi da roditelji dođu sa ćerkom koja je na početku razvoja oboljenja. To uglavnom bude već poodmakla faza u kojoj dete za nekoliko meseci prepolovi kilažu, nasilno povraća šta god da pojede ili popije, nervozna je, revoltirana, u sukobu sa roditeljima, pa samim tim odbija i svaku vrstu pomoći. Tada dolazi najpre do psihičkog poremećaja, potom oštećenja organa za varenje, a 15 odsto devojaka dospe u fazu kada se bori za život", naglašava dr Milićević.

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević objašnjava da je glavni okidač za anoreksiju kada devojka umisli da ne može da bude lepa ako nije mršava.

"Devojčica sa 12 godina nema dovoljno samopouzdanja, poistovećuje se sa manekenkama i jedini cilj joj je da bude mršava. Prvo izbegava obroke, jede sve manje, bira niskokalorične namirnice, izgladnjuje se. A onda nesvesno stvara revolt prema hrani. Tada kreće laganje roditelja da je jela, krišom povraća i ima iskrivljeno viđenje sopstvenog tela u ogledalu."

Anoreksija uništava psihu i sistem organa za varenje, oporavak traje mesecima, čak i godinama.

Kakva je situacija kada je u pitanju kilaža Novosađana i njhova briga o zdravlju, možete pročitati u našem tekstu OVDE.

  • Boki

    09.04.2017 16:44
    Dokaz da smo bolesno drustvo. Ne znam sta imaju u glavama kad dovedu sebe u bolest. Mislim da zsvi znamo - nista.
  • :)

    09.04.2017 16:40
    https://youtu.be/LH5DCIf1bRI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).