Napravljeni veštački jajnici

Miševi kojima su jajnici uklonjeni i zamenjeni veštačkim, uspeli su prirodnim putem da dobiju potomstvo.

Naučnici su ovo dostignuće nazvali "svetim gralom bioinženjeringa".

Veštački jajnici napravljeni su od želatina uz pomoć 3D štampača, a naučnici kažu da će uz pomoć te tehnike moći da leče ženski sterilitet izazvan terapijama za kancer.

Članica tima, profesorka Tereza Vudraf sa Nortvestern univerziteta u SAD kaže da su upotrebom bioinženjeringa uspeli da stvore organske strukture koje su potpuno funkcionalne.

U radu objavljenom u stručnom časopisu "Nature Communications" stoji da je funkcija jajnika kod hirurški sterilizovanih miševa potpuno obnovljena.

Ipak, potrebno je da protekne mnogo više vremena kako bi se utvrdilo da li ova tehnika ima neke neželjene posledice.

Protetički jajnici prave se od hidrogela sačinjenog od kolagena, a u njih se potom ugrađuju folikuli koji sadrže jajne ćelije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.