Kokosovo ulje štetno koliko i maslac

Kokosovo ulje štetno je kao goveđi loj i maslac, tvrde američki naučnici.
Kokosovo ulje štetno koliko i maslac
Foto: Pixabay
Kako se navodi u uputstvu Američkog udruženja za srce, to ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu da podignu nivo "lošeg holesterola". Kokosovo ulje obično se prodaje kao zdrava namirnica i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina.
 
Američko udruženje za srce, međutim, tvrdi da za to nema naučnih dokaza.
 
Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnim za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, smatraju boljim opcijama. Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina.
 
Upotreba hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti nivo "lošeg ili LDL holesterola" u krvi, što može da dovede do začepljavanja arterija i povećati rizik od moždanog i srčanog udara. Prema američkom udruženju, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50 posto) i svinjskoj masti (39 posto).
 
Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, ali stručnjaci kažu da za to nema uverljivih dokaza.
 
Zato savetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina, tako što će se zameniti neke od njih nezasićenim uljima biljnog porekla, poput maslinovog i suncokretovog.
  • Komsha

    18.06.2017 10:31
    Prevaranti...
    Suncokretovo ulje, a i sva biljna ulja su kancerogena kada se ugreju preko 60°C!!!
    Maslac i svinjska mast su mnogo bolje opcije..
    Svinjska mast sadrzi omega masne kiseline koje ne izazivaju los holesterol..
    Ovo je plasirana prica za nas, da ne lajem...
  • dalabu

    18.06.2017 07:15
    Zbog goveđeg loja ne biva poseceno nevino drvece radi kokosovog ulja, niti mučeni pa gnjeceni, mleveni i cedjeni jadni mali kokosvi orasi radi "mleka" i "ulja".
  • Dunja

    17.06.2017 19:01
    Zbog kokosovog ulja ne bivaju klana goveda radi goveđeg loja, niti mučene pa klane krave i njihova nekoliko dana stara telad radi mleka tj. maslaca.
    http://www.youtube.com/embed/udiBgzcqNNY?start=7

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.