"Broj obolelih od karcinoma u Srbiji raste, ali nema epidemije"

Profesor onkološke hirurgije i v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Radan Džodić kaže da broj obolelih od karcinoma u Srbiji raste, ali da se ipak ne može govoriti o epidemiji raka.
"Na listi od 37 zemalja mi smo na 17. mestu u Evropi po boju obolelih od malignih tumora", navodi Politika. 
 
Analiza Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da broj umrlih od raka danas jeste za oko 4.000 veći u odnosu na 1999. godinu, ali je sličan porast broja umrlih registrovan i u periodu od 1990. do 1999. godine. 
 
"Broj obolelih od tumora u celom svetu raste jer populacija stari, a starosna granica za obolevanje se spušta. Na žalost, danas su maligne bolesti pre svega posledica stila života i faktora okruženja - svega deset odsto kancera otpada na nasleđe, a ostali nastaju kao posledica pušenja, gojaznosti, nepravilne ishrane, alkoholizma... Ako tome dodate i zagađenost životne sredine, zračenje, prekomerno izlaganje suncu i loše lične zdravstvene navike, ne treba da čudi porast broja obolelih osoba", ističe Džodić. 
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u toku prošle godine, od ukupnog broja umrlih, petina je umrla od tumora (od 100.834 osobe, čak 22.024 je umrlo od raka), a epidemiolozi upozoravaju da svake godine oko 35.000 ljudi u Srbiji oboli od malignih bolesti. Oni takođe prognoziraju da će za dve tri decenije, broj obolelih od tumora biti izjednačen sa brojem kardiovaskularnih bolesnika u celom svetu, a potom i premašiti ovaj broj. 
 
Iako se u javnosti često polemiše s tezom da je bombardovanje dovelo do eksplozije malignih oboljenja u našoj zemlji, analiza Republičkog zavoda za statistiku ne potvrđuje ove teorije. Džodić dodaje da nema valjane nacionalne studije koja bi potvrdila ili demantovala učinak bombardovanja. 
 
"Institut za onkologiju i radiologiju Srbije objavio je 2012. godine studiju koja je pokazala da su naši pacijenti sa rakom štitaste žlezde imali identične genetske promene pre i posle bombardovanja. Drugim rečima, bombardovanje nije dovelo do novih genetskih promena u tom organu", ističe Džodić. 
 
Statistika našeg nacionalnog onkološkog instituta govori o tome da građani Srbije i dalje najviše umiru od raka pluća, a najnovije epidemiološke studije svedoče da je duvan prvookrivljeni za čak 15 malignih bolesti - počev od raka pluća, grla, usne šupljine, bešike, bubrega, želuca, jednjaka, debelog creva, pa sve do karcinoma grlića materice.
  • Bane

    14.05.2018 00:44
    Obrazujmo naciju
    Sve što treba da znate o osiromašenom uranijumu i njegovoj vezi sa kancerom. Koga mrzi da čita, ukratko: nemaju nikakve veze.

    http://20posto.blogspot.rs/2015/03/fakta-o-osiromasenom-uranijumu.html
  • Jelena

    13.05.2018 22:04
    Aflatoksin i ostalo...
    I to nema naravno veze ni sa povećanom dozvoljenom količinom aflatoksina i istalih otrova ni sa nedostatkom kontrole namirnica i vazduha. Uzgred, osiromašen uranijum je radioaktivan kao prosečna banana :-)
  • Demian

    11.09.2017 10:22
    Dobro jutro Srbijo
    Mobilna telefonija je uzrok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).