VIDEO: Zaspi svaki put kada oseti jaču emociju

Dvadesetogodišnja Britanka Džesika Sauthol pati od retkog poremećaja koji se manifestuje tako da zaspi svaki put kada se nasmeje ili doživi orgazam.

Reč je o poremećaju narkolepsija s katapleksijom što znači da svaki put kada oseti jake emocije njeni mišići se opuste i izgleda kao da spava.

Dijagnoza joj je uspostavljena kada je kao tinejdžerka bila stalno ekstremno umorna, te bi zaspala tokom časova u školi.

Kada je počela da se zabavlja s partnerom Džuniromo Santjagom, kombinacija oba stanja uzrokovali su to da, čim postane intimna, izgleda nezainteresovano.

"Morala sam da objasnim šta će se desiti kada učini da se osećam najbolje. Možda zvuči smešno i pokušavam da se šalim na taj račun, ali je zaista užasno", rekla je Džesika.

Prvi epizodu imala je sa 16 godina. Nekada spava i po 13 sati. Nekoliko meseci su trajali pregledi i testiranja dok nije otkrivena dijagnoza. Zbog poremaćaja, ima napade iznenadnog sna, uspavanu paralizu, halucinacije i katapleksiju. Iako izgleda kao da spava,Džesika kaže da je potpuno budna.

"Ne mogu da odgovorim ili se pomerim dok emocije ne prestanu. Svima ostalima izgledam kao da spavam", rekla je.

Katapleksija je privremeni gubitak kontrole nad mišićima što uzrokuje slabost i mogući pad. Ovo je doživela i kada se porađala.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.