Zašto čačkanje pupka ume da bude neprijatno?

Ako ste ikada gurali prst u svoj pupak ili to redovno činite dok se kupate, znate onaj neugodan osećaj i jezu koji vas prožmu negde u dubini tela. Niste sami u tome, taj osećaj je specifičan za sve ljude, a nema veze s tim što je nekada to područje bilo otvoreno i povezivalo vas s majkom.
Zašto čačkanje pupka ume da bude neprijatno?
Foto: Pixabay
Naime, razlog zbog kojeg je ta senzacija neprijatna je taj što je pupak povezan s vlaknima koja vode direktno u kičmenu moždinu. Taj isti put utiče na informacije koje telo dobija o stanju bešike i mokraćnog kanala. 
 
Zbog toga, kad guramo prst u pupak, stimulišemo to područje. To može prevariti mozak tako da on misli kako signale prima od nekud drugde, oponašajući osećaj da nam se piški, ili uzrokujući osećaj golicanja u preponama, piše IFL Science. 
 
"Unutrašnja obloga trbušne šupljine kod pupka se naziva parietalni peritoneum ili trbušna maramica", objašnjava dr Kristofer Holingsvort. Dodaje kako je ta struktura veoma osetljiva i ta nervna vlakna šalju signale u kičmenu moždinu na istom nivou na kom se živci pouzdaju u signale iz bešike da znamo kadda treba da idemo da piškimo. 
 
Taj neprijatan osećaj javlja se samo ako duboko "zakopamo" u pupak, u protivnom je nerpijatnost znatno manja. 
 
Upravo zbog njegove "zavučenosti", kao i tog nerpijatnog osećaja koji proizlazi iz čačkanja, pupak se lako zanemaruje kod brige o osnovnoj hihijeni, a upravo je on idealno mesto za skupljanje prljavštine. Naučnici su brisevima otkrili kako u prosečnom pupku živi čak 57 različitih vrsta bakterija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).