Jedna banana dnevno može da spreči srčani ili moždani udar

Samo jedna banana ili avokado dnevno mogu da spreče srčani i moždani udar, pokazala su nova istraživanja.
Jedna banana dnevno može da spreči srčani ili moždani udar
Foto: Pixabay
Hrana bogata kalijumom može da zaustavi smrtonosne blokade tako što sprečava stvrdnjavanje arterija, prenosi Sputnjik. Prethodno istraživanje je pokazalo da nesavitljivost arterija povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.
 
Istraživači veruju da kalijum reguliše gene koji održavaju fleksibilnost arterije. Autor studije, doktor Pol Sanders sa Univerziteta Alabama u Birmingemu navodi da rezultati istraživanja pokazuju znatan uticaj kalijuma na prevenciju vaskularnih oboljenja. Istraživači su analizirali miševe sa visokim rizikom od srčanih oboljenja nakon što su unosili visoku količinu masti. Miševi su zatim hranjeni visokim, normalnim i niskim nivoom kalijuma. Istraživanja su pokazala da su arterije kod miševa koji su unosili nizak nivo kalijuma postale znatno problematičnije, prenosi B92.
 
Sa druge strane, kod miševa koji su bili izloženi većem unosu kalijuma ređe je dolazilo do stvrdnjavanja arterija. Miševi koji su hranjeni većom količinom kalijuma su takođe imali manju krutost krvnih sudova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.