Ugrađeno prvo veštačko srce na "Dedinju"

Prvo veštačko srce u ovom regionu ugrađeno je u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".
Ugrađeno prvo veštačko srce na "Dedinju"
Foto: Pixabay
Kako pišu Novosti, zahvaljujući zahvatu koji je u subotu uradio tim lekara "Dedinja", pacijent star 43 godine, sa izraženom slabošču srca, dobio je značajno vreme da sačeka odgovarajući organ i transplantaciju. 
 
Mehaničko srce slične je veličine kao i prirodno. Napaja se baterijama koje će pacijent po izlasku iz bolnice nositi na leđima, u rancu teškom šest kilograma. 
 
Operacija je trajala gotovo pet sati. Svaki detalj je snimljen, a video će biti prikazan javnosti.
 
Direktor "Dedinja" Milovan Bojić rekao je da ovaj institut ima još jedno veštačko srce u rezervi. Objašnjava i da potpuno veštačko srce ima i leve i desne pretkomore i komore, zaliske i graftove.
 
Prvo potpuno veštačko srce ugradili su kardiohirurzi Aleksandar Nikolić i Saša Borović, anesteziju je vodio doktor Siniša Jagodić, a u timu su bila i dva kardiologa.
  • Imei

    15.12.2017 14:51
    A svetlih primera i u nasem zdravstvu! Ali to je samo jedno vestacko srce u rezervi, a potrebe su sigurnonogo vece. Ko odlucuje ko ce ga dobiti? U svakom slucaju, svaka cast za lekare!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.