Inicijativa da se u EU potpuno zabrani upotreba žive u stomatologiji

Nevladine organizacije iz oblasti zdravlja i životne sredine traže da se u Evropskoj uniji potpuno napusti upotreba žive u stomatologiji do 2022. godine.
Inicijativa da se u EU potpuno zabrani upotreba žive u stomatologiji
Foto: Pixabay
Živa se sada koristi u zubnim plombama koje se lako mogu zameniti drugim vrstama plombi. Živa je opasan neurotoksin koji može oštetiti nervni sistem, bubrege i kardiovaskularni sistem.
 
Konvencija o živi Minamata zahteva od svake države članice EU da svede upotrebu žive, a pošto je u zubnom amalgamu 50 odsto žive ‒ konvencija se odnosi i na upotrebu amalgama, prenosi RTS.
 
Evropska unija je 2017. godine usvojila zabranu amalgamskih plombi u lečenju dece mlađe od 15 godina, trudnica i dojilja. Ta odluka će početi da se primenjuje od jula 2018. godine. Novi propis zahteva od svake zemlje članice da pripremi nacionalni plan za napuštanje upotrebe amalgama, a od Evropske komisije da u 2020. godini predstavi preporuke za to da li će zubni amalgam u potpunosti prestati da se upotrebljava.
 
Na novembarskom samitu u Berlinu, organizacije civilnog društva su uz Deklaraciju o potpunom napuštanju amalgama do 2022. godine "pozvale" da to bude godina koja će u Evropskoj uniji označiti kraj upotrebe amalgama žive u stomatologiji.
 
Samit u Berlinu je okupio stručnjake stomatoloških društava i univerziteta, nacionalne, evropske i međunarodne nevladine lidere iz oblasti životne sredine, zdravlja i ženskih prava, kao i učesnike i predstavnike EU i Nemačke.
 
Strukovno udruženje "Ambasadori održivog razvoja i životne sredine" podržava evropsku inicijativu i nastoji da je pokrene i u Srbiji i regionu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.