Naučnici: Opsesivno pravljenje selfija je bolest

Britanski istraživači utvrdili su postojanje stanja opsesivnog snimanja selfija, što je nazvano selfitis.
Naučnici: Opsesivno pravljenje selfija je bolest
Foto: Pixabay
Ova reč prvi put se pojavila 2014. godine u okviru izmišljene vesti u kojoj je rečeno da je selfitis svrstan na listu mentalnih poremećaja odlukom Američkog psihijatrijskog udruženja.
 
Naučnici su nastavili da istražuju ovaj fenomen, nakon što je proučena pojava "nomofobije" - straha od toga da mobilni telefon nije pri ruci.
 
"Pre nekoliko godina, u medijima se pojavila priča o tome da je stanje selfitisa klasifikovano kao mentalni poremećaj. Iako se ispostavilo da je ta priča lažna, to ne znači da stanje selfitisa ne postoji", izjavio je doktor Mark Grifits sa Univerziteta Trent u Notingemu.
 
Istraživanje je sprovedeno među 400 učesnika iz Indije, pošto ta zemlja ima najviše korisnika Facebooka. Učesnici su se izjašnjavali u kojoj meri se slažu ili se ne slažu sa serijom konstatacija o selfijima.
 
Među tim izjavama bile su i rečenice "Deljenje selfija stvara zdravo nadmetanje sa prijateljima i kolegama" i "Osećam da sam popularniji/a kada postavljam svoje selfije na društvene mreže".
 
"Tipično je da oni koji imaju ovo stanje pate od nedostatka samopouzdanja i pokušavaju da se uklope u svoju okolinu. Oni mogu da pokažu simptome slične drugim potencijalno adiktivnim ponašanjima", rekao je doktor Džanartanan Balakrišnan, učesnik istraživanja.
 
On je rekao da je postojanje selfitisa sada potvrđeno i da je potrebno obaviti dodatna ispitivanja da bi se utvrdilo kako i zašto ljudi razvijaju ovo stanje i na koji način se može pomoći najteže pogođenima.
  • Gladius et anus

    25.12.2017 15:29
    Maximus
    Прочитајте књигу "LikeХОЛИЗАМ"
  • *_*

    17.12.2017 21:59
    U mesec dana ( svaki mesec ) menajati profilnu po 5-6 puta, naravno da je bolest. Ako ne kace svoje, onda dece, ili unucadi. Gde ide ovaj Svet!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.