SZO: Medicinski kanabis ne izaziva zavisnost i nije toksičan

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da glavni sastojak u medicinskom kanabisu ne izaziva zavisnost i nije toksičan.
SZO: Medicinski kanabis ne izaziva zavisnost i nije toksičan
Foto: Pixabay
Istraživači su mesecima proučavali kanabidiol, sastojak marihuane koji nije psihoaktivan i često se koristi u medicinske svrhe, a uglavnom dolazi u obliku ulja, kapi ili kapsula.
 
Upravo na osnovu tog istraživanja, Svetska zdravstvena organizacija objavila je da sastojak koji čini do 40 odsto ekstrakta marihuane nije toksičan i ne izaziva zavisnost. 
 
Stručni odbor za zavisnost od droga ustanovio je da nema dokaza da kanabidiol izaziva probleme sa zdravljem.  Osim toga, otkriveno je da bi kanabidiol mogao da bude koristan i u lečenju epilepsije i "brojnih drugih medicinskih stanja". 
 
Iako je izveštaj objavljen u novembru, pažnju je privukao tek ove nedelje, nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila konkretne preporuke. 
 
Kada je reč o nabavci i legalizaciji, preporučen je novi pristup kanabisu. Međutim, istraživači ističu da izveštaj ne znači da SZO preporučuje upotrebu kanabidiola. Saopšteno je da kontrola ili regulacija kanabidiola nije neophodna na međunarodnom nivou, već da to treba prepustiti svakoj državi zasebno. 
 
"To znači da njegova proizvodnja i upotreba u određene svrhe, kao što su lečenje i istraživanje, ne bi trebalo da bude zabranjena, jer SZO do sada nije pronašao dokaze o eventualnoj štetnosti kanabidiola", izjavio je portparol organizacije. 
 
Preciznije preporuke i zaključci biće objavljeni u maju 2018. godine.
  • Mile

    19.12.2017 10:43
    @bajka
    Tebe kanda tata nije vodio na pecanje pa trazis paznju putem budalastih komentara. Idi lezi brale, odmori malo. Isteruj "pravdu" na klonji.
  • grbavi

    19.12.2017 09:39
    mnogo dobra stvar ta medicinska mnogo dobra bolja od thc barem za mene , duvanje za nedeju dana da ublazim jet lag
  • Nemanja

    19.12.2017 08:43
    @Bodibiber

    To da si ti idiot zato što misliš da se steroidi i ekstazi može porediti sa kanabisom nije stav, nego činjenica. Ako cepidlačimo, možemo reći da zapravo nije ni uvreda ako ti to često govore, što je apsolutno sigurno ako si svoje "stavove" već i ranije iznosio u javnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.