Paradajz i voće obnavljaju pluća bivših pušača

Prehrana bogata paradajzom i voćem donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože, do jačanja imunološkog sistema. Po novoj studiji, te namirnice mogu i da obnove funkciju pluća bivšim pušačima.
Paradajz i voće obnavljaju pluća bivših pušača
Foto: Pixabay
Svake godine otprilike 55 posto pušača pokuša da prestane. Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik plućnih bolesti, od hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) do raka. 
 
Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva veliki interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima. 
 
Pluća počinju da zaceljuju odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može da traje godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem. 
 
Drugi faktor koji treba uzeti u obzir jeste činjenica da pluća potpuno sazreju između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje da slabi i disanje postepeno postaje sve teže. To se događa jer mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik. 
 
Istraživanje naučnika iz škole javnog zdravlja Džon Hopkins u Baltimoru pokazalo je da prehrana bogata paradajzom i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik KOPB-a bivšim pušačima, a istovremeno i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo drugo važi i za osobe koje nikada nisu pušile. 
 
Magični broj je, po tvrdnji naučnika, dva paradajza i tri sveže voćke dnevno. Rezultati su objavljeni u časopisu European Respiratory Journal.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.