Opasnost od srčanog udara nakon gripa u starijoj dobi

Kod pacijenata koji su preboleli grip izgledi da nakon toga dobiju srčani udar su veći za čak šest puta, rezultati su istraživanja.
Opasnost od srčanog udara nakon gripa u starijoj dobi
Foto: Pixabay
Rizik od srčanog udara posebno je izražen kod osoba treće životne dobi, piše u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu New England of Medicine.  
 
"Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost vakcinacije zbog dokazane povezanosti između influence i akutnog infarkta miokarda", rekao je glavni autor studije Džef Kvong, naučnik Instituta za kliničke komparativne nauke i javno zdravlje u Ontariju u SAD.  
 
Studiju je u saradnji s kolegama sproveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija kod kojih je u laboratoriju potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014.  
 
Opasnost od obolevanja najveća je u prvoj nedelji nakon infekcije, naročito kada je reč o osobama treće životne dobi, kao i kod pacijenata koji su već imali srčani udar.  
 
I ostali virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti mogu rezultirati opasnošću od infarkta miokarda, ali ne u tolikoj meri kao nakon prebolelog gripa.  
 
Ranije su studije dovele u vezu grip, srčana oboljenja i smrtni ishod.  
 
"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podsetio je Kvong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala, te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.  
 
Kvong je pozvao na "donošenje međunarodnih smernica čija je svrha vakcinacija protiv gripa svih osoba koje spadaju u rizičnu grupu, od mogućeg srčanog udara".  
 
Pozvao je sve osobe iz pomenute grupe da preduzmu mere opreza i spreče razvoj respiratornih infekcija, naročito gripa, pritom vodeći računa o redovnom pranju ruku, kao i o vakcinaciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.