Gazirana voda jednako zdrava kao i obična

Kada se mala količina gasa ugljen-dioksida rastvori u vodi pod pritiskom nastaje blaga ugljična kiselina što vodi daje specifičan ukus i mehuriće. Ali to je i dalje voda.
Gazirana voda jednako zdrava kao i obična
Foto: Pixabay
Ovaj postupak zove se karbonacija i može da se primeni u mineralnim vodama koje sadrže različite minerale ili u slatkim sokovima, kao što su tonici i kole. Gazirana voda, pak, IMA povoljne zdravstvene učinke.  
 
Ranije se smatralo da ugljen-dioskid iz mineralne vode sprečava telo da iskoristi vodu. Novija istraživanja su pokazala da to nije istina. Studije su pokazale da nakon intenzivnog treninga gazirana voda okrepuljuje isto koliko i "obična".
 
Gazirana voda, pored toga što hidrira organizam takođe može olakšati simtome poznate kao dispepsija. Simptomi dispepsije uključuju bol u gornjem delu trbuha, nadutost, gasove i mučninu.
 
Istraživanje iz 2002. objavljeno u "European Journal of Gastroenterology and Hepatology", ispitivalo je učinak gazirane vode na slabo varenje. Subjekti su pili ili gaziranu vodu ili vodu iz slavine. Istraživači su otkrili da gazirana voda značajno smanjuje probavne smetnje i pomaže osobama koje boluju od hroničnog zatvora.
 
Dobra alternativa slatkim bezalkoholnim pićima je upravo gazirana voda. Ne sadrži šećer a to znači da je u stvari dobar saveznik u mršavljenju. To ne važi za kisele vode sa "ukusima", jer u njima ima veštačkih zaslađivača koji će samo pojačati želju za slatkim.
 
Doktori sa Klinike Mejo kažu da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda, a da je jedino važno da se dnevno popije dovoljna količina vode kako bi se zadovoljile potrebe za hidratacijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).