Kompjuter bolje od dermatologa uočava rak kože

Kompjuter je uspeo da bude bolji od dermatologa u uočavanju raka kože na nizu fotografija, objavila je taj podatak ekipa istraživača.
Kompjuter bolje od dermatologa uočava rak kože
Foto: Pixabay
Ekipa sastavljena od nemačkih, francuskih i američkih istraživača programirala je sistem vešačke inteligencije da raspoznaje lezije kože i mladeže zavisno od toga da li su dobroćudni ili alarmantni, pokazujući mu više od 100.000 slika. Potom su performanse mašine upoređene sa rezultatima 58 lekara specijalista iz 17 zemalja.
 
"Većina dermatologa bila je manje delotvorna", pišu istraživači u časopisu "Annals of Oncology".
 
Sa običnom fotografijom 100 slučajeva smatranih složenim, lekari su ispravno prepoznali prosečno 87 odsto melanoma koji su im predstavljeni. Kad su dobili sliku u krupnom planu i detaljnije informacije (godine i pol pacijenta, položaj kožne lezije), ta je stopa porasla na 89 odsto. Ali, kompjuter je bio bolji sa 95 odsto otkrivenih melanoma iz prvog niza fotografija.
 
Računaru ne samo da je "promaklo manje melanoma" nego je "napravio manje grešaka u dijagnozi otkrivanjem melanoma u benignim mladežima" što bi "dovelo do manje bespotrebnih operacija", naglasio je u saopštenju profesor medicine Holger Hensl sa univerziteta u Hejdelbergu.
 
Prema istraživačima, ne radi se o tome da veštačka inteligencija zameni lekare, nego da postane "dodatan alat" u njihovom radu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.