Toplotni talasi biće još jači i češći

Procenat smrtnosti zbog toplotnih talasa mogao bi se povećati za 2.000 odsto u nekim delovima sveta do 2080. godine, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu PLOS Medicine.
Toplotni talasi biće još jači i češći
Foto: Pixabay
Naučnici odavno upozoravaju na klimatske promene koje će sa sobom doneti sve ekstremnije vremenske uslove širom sveta, od toplotnih talasa do uragana.
 
Autori napominju da je ovo najveća studija do sada koja istražuje smrtnost usled toplotnog perioda, za koje predviđaju da će ojačati u učestalosti i intenzitetu.
 
"Budući toplotni naleti biće sve češći, sve jači i trajaće puno duže", rekao je vanredni profesor Yuming Guo na Univerzitetu Monash u Australiji.
 
Nova studija obuhvatila je 20 zemalja na četiri kontinenta i autori su zaključili da je porast smrtnosti najverovatniji na ekvatoru.
 
Najteže pogođena Kolumbija mogla bi da pretpri 2.000 odsto više preuranjenih smrtnih slučajeva zbog ekstremnih vrućina i to u razdoblju od 2031. do 2080, u poređenju sa 1971. do 2010. godine, napominje Guo.
 
Filipini i Brazil takođe bi mogli da imaju drastično povećanje preuranjenih smrti.
 
Antonio Gasparini, stručnjak s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, jedan od koautora studije, zabeležio je da je trenutno nekoliko zemalja pogođeno drastičnim toplotnim talasima.
 
"Ali dobra vest je, ako ublažimo štetu koju činimo, uticaj će biti znatno manji", zaključio je Gasparini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.