Istraživanje: Obrazovaniji roditelji imaju zdraviju decu

Zdravlje dece znatno je povezano s nivoom obrazovanja njihovih roditelja, pokazala je nova nemačka studija.
Istraživanje: Obrazovaniji roditelji imaju zdraviju decu
Foto: Pixabay
Deci čiji roditelji nemaju fakultetsku diplomu češće se propisuju lekovi i ona češće idu u bolnicu od dece čiji su roditelji visoko obrazovani, pokazuje istraživanje o deci i adolescentima koje je sprovela nemačka organizacija za javno zdravstveno osiguranje DAK-Gesundheit.
 
To je posebno bilo izraženo kada su u pitanju kvarni zubi i gojaznost, koji su zabeleženi tri puta više kod dece s manje obrazovanim roditeljima. Postojala je i slična povezanost u pogledu razvoja poremećaja ponašanja. 
 
Stepen obrazovanja roditelja ima veći efekat nego što se to očekivalo, rekao je čelnik DAK-Gesundheita Andreas Storm koji je sugerisao da je bolest dece često povezana s načinom života njihovih roditelja. 
 
Volfgang Grejner, profesor zdravstvene ekonomije na univerzitetu Bielefeld i jedan od autora izveštaja, rekao je kako bi za zdravlje dece bilo korisnije ulaganje u obrazovanje nego povećanje kućnih prihoda. 
 
Istraživanje se temelji na podacima gotovo 590.000 dece i oko 430.000 roditelja kojima DAK pruža osiguranje. 
  • Maja

    24.09.2018 15:23
    Hm
    Moje mišljenje je da, uglavnom, ljudi sa fakultetskom diplomom imaju veće plate, pa samim tim mogu da izdvoje za kvalitetniju ishranu, upis dece na sport, kvalitetniju zdravstvenu negu... tako da treba uzeti i neke druge faktore u istraživanje. Ovo rečenica: "Volfgang Grejner, profesor zdravstvene ekonomije na univerzitetu Bielefeld i jedan od autora izveštaja, rekao je kako bi za zdravlje dece bilo korisnije ulaganje u obrazovanje nego povećanje kućnih prihoda. " mi deluje kao da ne treba roditeljima povećavati plate, pa eto izgovora zašto ne treba...
  • kimi

    20.09.2018 18:02
    @Komifo

    Nisam te bas razumeo u kom kontextu mislis?

    ps koga briga u sustini za tudje zdravlje? to je moja poenta ,shodno tome ,ova vest nema nikakvog smisla
  • Komifo

    20.09.2018 09:57
    @kimi

    Poenta je da prirodna selekcija i dalje šljaka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).