Redak oblik infekcije se širi među ljudima koji nose sočiva

Redak oblik infekcije očiju širi se u Velikoj Britaniji među ljudima koji nose sočiva, javlja CNN.
Redak oblik infekcije se širi među ljudima koji nose sočiva
Foto: Pixabay
Naučnici sa Univerziteta u Londonu primetili su da se proširenost specifične upale rožnice, pod nazivom Acanthamoeba keratitis, utrostručila od 2011. godine na području jugoistočne Engleske.
 
Infekcija rožnice mikroorganizmom Acanthamoeba može uzrokovati snažne bolove i ozbiljno ugroziti vid.
 
"Pojava bolesti može se sprečiti pravovremenim pregledom, ali istinski problem predstavlja saniranje upale koja se već razvila jer tretman često podrazumeva dugotrajno lečenje", objasnio je vođa istraživanja, oftalmolog dr Džon Dart. "Acanthamoeba keratitis je retka infekcija, ali kada se dogodi, može da ima razorno dejstvo na život pacijenata. Samo 70 odsto obolelih uspe da se izleči u roku od 12 meseci, a za preostalih 30 odsto lečenje može da potraje i više od godinu dana", dodao je. "Kod teških slučajeva infekcije, dolazi do 75-postotnog smanjenja vida, a četvrtini pacijenata potrebna je transplantacija rožnjače."
 
Dr Frenk Larkin s UCL Instituta za oftalmologiju smatra da su dosadašnje metode lečenja nedovoljne jer je organizam Acanthamoeba vrlo otporan na lekove zbog čega tretmani traju tako dugo.
 
Prema navedenom istraživanju, svake godine u Velikoj Britaniji oboli po dvoje onih koji nose sočiva na 100.000 stanovnika, a broj obolelih u Velikoj Britaniji veći je nego u ostatku sveta zbog načina na koji se voda skladišti i dostavlja potrošačima.
 
Drugo istraživanje, sprovedeno na 270 ispitanika koji koriste kontaktna sočiva, pokazalo je da je rizik od pojave te bolesti tri puta veći kod korisnika sočiva s lošijim higijenskim navikama, kod onih koji su koristili dezinfekcijska sredstva koja sadrže Oxipol ili onih koji su se kupali u bazenima a nisu pre toga skinuli sočiva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".