Stigle vakcine protiv gripa, vakcinacija od sledeće nedelje

Kamioni sa više od 240.000 doza vakcine protiv gripa, koju su nabavili Ministarstvo zdravlja i RFZO, stigli su tokom noći i jutra u Srbiju, javio je RTS.
Stigle vakcine protiv gripa, vakcinacija od sledeće nedelje
Foto: Pixabay
Narednih dana Institut Torlak organizovaće raspodelu vakcina po domovima zdravlja, a vakcinacija počinje od ponedeljka.
 
Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Verica Jovanović kaže da je država obezbedila dovoljne količina besplatnih vakcina i da bi trebalo da se vakcinišu sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina. 
 
"Jako je važno da to budu i trudnice i hronični bolesnici koji imaju kardiovaskularna oboljenja, metaboličke poremećaje, dijabetes, zatim svi oni koji se nalaze u riziku a stariji su od šest meseci", istakla je Jovanović. 
 
Vakcine su trovalentne, odnosno, sadrže tri soja virusa gripa. Jovanović napominje da je reč o sojevima koji su se pojavljivali i prethodnih sezona, i da ih sadrže vakcine koje se primenjuju globalno. 
 
"To su sojevi AH1N1, AH2N3 i soj B. Takođe, želim da podsetim da se radi o inaktivisanoj vakcini i da je potrebno dve do tri nedelje od primanja da bi se postigla zaštita", kazala je direktorka "Batuta". 
 
Ona je ukazala da se svake godine potroši više od 90 odsto nabavljenih količina i apelovala da građani već od sledeće nedelje posete domove zdravlja i da se vakcinišu.
  • Djuka bizon

    11.10.2018 10:47
    Obuhvat krda
    Sjajna vest! Molim vas treba samo obavestiti zainteresovane gradjane da ce ova vakcina delovati na njih samo ako istovremeno vakcinisemo i 95% dece. Cuo sam da tako deluju i ostale vakcine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.