Može li veštačka inteligencija pomoći u lečenju srca

Da li i u medicini, konkretno - u dijagnostici kardiovaskularnih oboljenja, može da se koristi veštačka inteligencija? Odgovor na to pitanje mogao se čuti tokom prvog dana Internacionalnog kongresa kardiologa, koji je danas počeo u Beogradu.
Može li veštačka inteligencija pomoći u lečenju srca
Foto: Pixabay
Predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije, profesor doktor Branislav Milovanović, rekao je za B92 da je praktična primena veštačke inteligencije u kardiologiji moguća i da je to bila jedna od tema prvog dana kongresa kardiologa. Više od 30 predavača iz celog sveta, atraktivne teme i predstavljanje novog EKG aparata razlozi su za zadovoljstvo organizatora prvim danom, a sutra se održava još jedan. 
 
Milovanović, koji je i predsednik organizacionog odbora kongresa, rekao je da je upravo tema domaćina bila primena veštačke inteligencije u proceni rizika kod kardiovaskularnih bolesti i da to u praksi znači da se u kompjuter ili mašinu ubacuju dijagnostički podaci i "bez greške" se analiziraju. 
 
"Ukoliko koristimo veštačku inteligenciju, možemo da ‘naučimo’ kompjuter i mašinu da bez greške rade analizu podataka i rešimo problem koji nismo mogli klasičnom statistikom. Kao što veštačka inteligencija omogućava da se kola ili avion voze bez vozača. Tako bi kompjuter analizirao podatke koji bi bili dragoceni za dijagnostiku bolesti", pojasnio je profesor. 
 
Udruženje za neurokardiologiju Srbije pod pokroviteljstvom Evropske akademije nauka i umetnosti i Svetskog udruženja za neinvazivnu elektrokardiologiju (ISHNE) i velikog broja internacionalnih i domaćih naučnih asocijacija organizuje po deseti put internacionalni kongres iz neurokardiologije i neinvazivne kardiologije, Neurocard 2018, koji se održava u hotelu Hilton Plaza danas i sutra. Milovanović je rekao da su lekari na današnjem skupu čuli mnogo noviteta, a izdvojio je predstavljanje najmodernijeg EKG aparata, preko kog može da se dobije više od 250 parametara, odnosno mnogo više informacija nego od aparata koji se trenutno primenjuju. 
 
Profesor Falko Skrabal iz Graca je predstavio najnoviji EKG koji će biti veliki pomak u savremenoj dijagnostici kardiovaskularnih bolesti. Inače, Skrabal je poznat kao idejni tvorac najsavremenijeg sistema Task Force monitora koji se koristi u dijagnostici sinkopalnih stanja. 
 
Milovanović je rekao da će u novembru posetiti profesora Skrabala i bliže se upoznati sa radom novog EKG-a. "Osnovno je što novi aparati mogu da otkriju ono što dosad običan EKG I ultrazvuk nisu mogli." 
 
Profesor Milovanović će u subotu govoriti o krizi svesti i sindromu hroničnog umora. "To su savremeni problemi. Pacijenti se žale na hroničan umor I kroz dijgnostiku se ništa ne vidi, a obično se iza svega krije hronična infekcija. Koksaki ili neki drugi herpes virusi." 
 
Na kongresu učestvuju stručnjaci iz regiona, Evrope, Azije, SAD, Rusije i Srbije. Profesor Reuven Zimlichman iz Tel Aviva govorio je danas o novim preporukama za lečenje hipertenzije, a doktorka Ivona Cigankiević iz Poljske o poremećajima srčanog ritma kod atletičara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.