Od hroničnih artritisa u Srbiji boluje oko 2.000 dece

U Srbiji od hroničnih zapaljenskih artritisa boluje oko 60.000 građana među kojima je 2.000 dece, a najveći problem u lečenju je što lekari kasno otkrivaju tu bolest, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić.
Od hroničnih artritisa u Srbiji boluje oko 2.000 dece
Foto: Pixabay
Ona je kazala da to sistemsko oboljenje koje zahvata zglobove ali i druge organe, a da do postavljanja dijagnoze prodje više meseci zbog čega lečenje često ima nepovoljan ishod.
 
"Podrška svakom pacijentu koji boluje od hroničnih reumatskih bolesti je prioritet Ministarstva zdravlja Srbije. U saradnji sa zdravstvenim centrima radićemo na edukaciji lekara i medicinskih sestara, ali i građana u cilju da se bolest dijagnostifikuje u ranoj fazi kako bi kvalitet života obolelih bio bolji", rekla je Knjeginjić.
 
Dodala je da ako se artritis ne leči odgovarajućom terapijom dolazi i do invalidnosti i komplikacija koje mogu da skrate životni vek obolelih i do 20 godina.
 
Zamenik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Željko Popadić kazao je da ta ustanova svake godine izdvaja dovoljno novca za lečenje reumatskih bolesti.
 
"Za biološke lekove u 2017. godini izdvojili smo 1,7 milijardi dinara, a 2016. godine 1,3 miliona dinara", rekao je Popadić.
 
Predsednica Udruženja reumatologa Srbije Jelena Vojinović kazala je da je od 2005. godine u Srbiji omogućena primena biološke terapije u lečenju hroničnog zapaljenskog artritisa.
 
"U Srbiji se trenutno biološkim lekovima leči oko 1.500 bolesnika, među kojima su i sva deca kojima je ta vrsta terapije potrebna", rekla je ona i dodala da Udruženje sprovodi kampanju "Ne odlaži, uoči rano" koja omogućava razmenu iskustava između pacijenta, lekara zdravstvene zaštite i reumatologa.
 
Predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije Mirjana Lapčević rekla je da je kroz tu kampanju neophodno lekarima približiti značaj ranog otkrivanja zapaljenskog artritisa s ciljem da to "ne postane doživotno onesposobljavajuća i teška bolest".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.