Info
26.03.2015.
21:03 > 21:12
Slučaj tridesetosmogodišnjeg Vladana Maksimovića, koji je pre tri dana u svojoj kući ubio komšiju Sašu C, koji je naoružan pokušao da ga opljačka, pokrenuo je pitanje granice između samoodbrane i prekoračenja nužne odbrane.
  • Biljana

    29.05.2020 11:29
    Pokušaj ubistva u samoodbrani
    Moje dete je uhvaćen za pokušaj ubistva. Njegov otac je bio pijan i napao ga znam da to nije trebalo moje dete da ga ubode nožem ali je u samo odbrani to uradio. Molim vas kažite ni dali će mu sud ublažiti kaznu.
  • Nemanja

    25.04.2019 16:12
    Banana Republika Srbija
    Ja sam oslobođen optužbi na osnovnom sudu zato što sam se branio od jednog majmuna koji je nasrnuo na mene, taj isti majmun be tužio privatnom parnicom doveo osobu koja nigde zapisana nije ni u policiskom zapisniku niti prilikom osnovnog suda, i ja mu sada treba da platim 260.000,00 dinara za oguljotine, znači ni krivi nije bilo, jer je jadan sav bio istraumiran kad mu nisam dozvolio da me izudara, ovo može samo u propaloj banana republici Srbiji, da bog da se raspala.
  • 27.03.2015 17:22
    boba ns
    Svako ko ulazi u kucu a nije pozvan nije dobrodosao i mora da zna da moze svasta da mu se desi.
    sta sad znaci ako neko ulazi u moju kucu i napada moje dete i fizicki je jaci od nas ja ne smem da upotrebim oruzje zato sto nije napao mene. potpuna glupost i dok je tako majmuni ce ulaziti u tudje domove jer su jaci. onda neka mi drzava da telohranitelja u stan i sve je uredu.
    Ko ima pravo da ulazi u tudje domove i maltretira ljude jer mu se moze i parvi stetu drugima i posle ne moze da je vrati. sta ja imam od toga sto je on u zatvoru 3 meseca a dete mi ima nocne more zbog njega. tu nesto nije urdeu
  • Leo

    27.03.2015 14:19
    Nema pravde.
    Gospodine "Zare". Dali vi znate šta pričate? Pa ni jedan lopov neće ići u provalu da bi bežao iz kuće, već ide sa oružjem i da ubije ako mora da bi ostvario svoje namere. Vi i sudije idete od pretpostavke kao da razbojnik ide samo da obiđe kuću unutra, a da pri tom ukućani ne smeju da ga ometaju. A trebalo bi da vi i sudije krenete od pretpostavke i činjenice da je razbojnik išao sa namerom da ubije ukućane radi koristi. U bezbroj slučajeva provale se to pokazao. Takođe ako mi razbojnika isprebijamo ili ranimo pištoljem, razbojnik će uvek reći da je bežeći stradao. Dali ikada neko bio oslobođen zato što je isprebijao ili ubio razbojnika braneći sebe i svoju porodici? NIKADA. Jer naš zakon ništa ne razgraničava. Pa evo jedan sluča u jednom gradu. Domaćin zatekne na delu dva lopova kako mu kradu oluke sa kuće. Lopovi ušli u tuču sa domaćinom misleći da će ga savladati. Pošto domaćim bio jači, ubio boga u njima. I sada je domaćin u zatvoru, a lopovi na slobodi, i još su tužili domaćina za teške telesne povrede. Pitam ja vas, jeli to normalno? Šta je trebao, da mu lopovi odvale bubrege, unakaze ga, ili naprave invalida od njega za ceo život pa da bude sve po zakonu? Pa drugo da domaćin krenuo za lopovima na ulici da ih isprebija. Ali u kuću i oko kuće, kada uđeš u bilo kakav sukob sa razbojnikom, pa i oružani sukob, to može biti samo samoodbrana, a ne krivično delo i lično suđenje nekom. I samoodbrana protiv razbojnika nije igranje kauboja. To je neozbiljna izjava od vas, i ponižavanje onih koji su ugroženi. A to da ne smemo da se branimo od naoružanog razbojnika jer će biti sve krvoločniji je najgluplja izjava. Znači ni država ne sme teroriste, ni mafiju, ni kriminalce, nikog sa oružjem da dira, jer će biti još krvoločniji i opasniji jelda? Ala ti je logika... Pa upravo oružje može da odvrati razbojnike od provale. U Americi jako jako retko čuješ da je neki razbojnik provalio u kuću, jer znaju kako bi prošli. Ali zato ima mnogo pucnjave između banda i podzemlja na ulici, ili zbog svađe na uluci, čega ima i u Srbiji sve više i više, zar ne? Ali tamo daleko manje provale ima u kuće upravo zahvaljujući mogućnosti samoodbrane ukućana sa oružjem. Bezbednost prosečnih građana u SAD daleko veća u svojoj kući nego u Srbiji. A zakon u Srbiji sramotno loš i najgori u svetu, koja upravo podstiče oružana razbojništva i ubojstva prilikom provala, zbog čeka i imamo strašno mnogo provala, i sve ih je više. I ako vi to podržavate, sa pravom vas mogu pitati, dali ste normalni?
  • lele

    27.03.2015 12:05
    Kriminalac je zaštićen kao beli medved
    Tegobno mi je čitati ovakve tekstove.
    Ako me napadnu i u mojoj kući i napadnu moju porodicu , ja treba da odmeravam
    „ silne nazovi pravne , psihološke idiJotizme „ kako treba da se odbranim – i uvek ću gore proći od kriminalca.
    Sramota za pravni sistem.
    Kao žrtva – ako se branim / ili sam ubijen – zaštićen je kriminalac.
    Dokle god kazna za dela nije brza / bez saosećanja za napadača / bez „nazovi praznih pravnih otezanja i rupa u zakonu „ , i veoma stroga / to jest odvračajuća , dotle će biti kriminalaca – a mi ćemo biti njihovi taoci.
  • Titova škola

    27.03.2015 11:40
    Deo specijalnog rata protiv stanovništva
    Primetili ste da se neki zakoni godinama, decenijama ne menjaju na bolje, mada je dobro poznat stav građana. Policajcima je oduzeto pravo reakcije, iako zemlje kojima podilazimo svojoj policiji dozvoljavaju oštru reakciju.
    Naravno da to nije slučajno.
    Naravno da će za nas izmišljati svakakva posebna pravila, od inkluzije koja runira školstvo do osećanja nebezbednosti i nemogućnosti lečenja.
    Šta radi prosečna porodica u tom slučaju?
    Iseljava se. To se zove specijalni rat.
    Šta ostane iza nas? Zemlja bogata svim i svačim, na rasksrnici Balkana.
    Na vlasti će uvek biti neko ko će da zamagli stvar i da manipuliše narodom.
    A konstantno neće ići na bolje, bez obzira na ekonomske zakonitosti.
    Investitorima kao de se brani pristup, a istovremeno zemlja ispošćuje na razne načine.
    Pogledajmo trentno aktuelno uništavanje poljoprivrednika i poljoprivrede.
    Ima li tu pametnih odluka?
    Mislim da Vam je jasno zašto ne menjaju zakon o oružju, niti Krivični zakon na bolje po građane. Bitno mi je samo da shvatite da zaista jeste ovako u praksi.
  • 27.03.2015 11:06
    @Postavlja se pitanje:treba li treba razbojniku da skuvam kafu!!

    Treba. Kockicu ratluka u kraj tacne i čašica rakije pride.
  • 27.03.2015 10:07
    Postavlja se pitanje:treba li treba razbojniku da skuvam kafu!!
  • Gradjanin

    27.03.2015 08:51
    Zakon stvoren za kriminalce
    Naš zakon je stvoren za kriminalce a zato se ne menja možemo da zaključimo. Posledica je da je stanje u društvu takvo da ćemo uskoro prestići Ameriku po broju silovanja, ubistava i razbojništva po glavi stanovnika. A zakon je kretenski. Vaša odbrana ne sme biti jača od napada. Znači, ako neko pokuša da Vas ubije pa se Vi dobro odbranite i on krene da beži Vi treba da ga pustite. On je naravno ukapirao da Vas sam ne može savladati pa se za neko vreme vraća sa pojačanjem (boljim oružjem, drugarima kriminalcima). Tada će Vaša odbrana biti slabija od njegovog napada ali je pitanje da li ćete se i odbraniti???Pod hitno promeniti zakon. A ako se ne promeni ostaviti ovu državu kriminalcima i sudijama pa da vidimo da li će oslobađati kriminalce kada sudije i njihova deca postanu mete tih istih ljudi koje oslobadjaju.
  • Zare

    27.03.2015 08:37
    Zakon o samoodbrani je dobar. Ne može se nikom dozvoliti da se igra kauboja ili osvetnika. Ako je neko ubio naoružanog provalnika, koji je pretio njemu ili porodici, njemu će se, u zavisnosti od okolnosti, utvrditi sve olakšavajuće okolnosti i odmeriti kazna, možda uslovna ili oslobadjajuća presuda. Sa druge strane zakon je jasno ograničio mogućnost da se "brane" tako što će pucati (ili pretući) čoveka u bekstvu sa mesta zločina jer pojedinac ne može sam da odluči o kažnjavanju nekog prestupnika koji je njega ugrozio već za to postoji zakon i državni organi koji stoje iz njega. Ponavljam, uvek postoje pojedinačni slučajevi koji se posebno razmatraju, gde počinilac odrećenog krivičnog dela biva usmrćen od strane oštećenog jer se ovaj osetio krajnje ugrožen (ili njegova porodica) ali se sve okolnosti moraju jasno rasvetliti jer nije isto da policija zatekne lopova kako visi mrtav na ogradi ili u dečjoj sobi...
    Zakon, takav kakav je, jasno razgraničava sve ove stvari i ne treba ga menjati jer bi liberalizacija korišćenja oružja u ovakvim situacijama donela samo više tragedija, stepen kriminaliteta bi ostao isti a lopovi bi bili opasniji i krvoločniji jer bi se mnogo više plašili. Ni jedna država u SADu čiji zakoni su po ovom pitanju liberalniji nema nikakav pad u broju ovih dela niti je bezbednost veća, naprotiv!
  • prvo pucaj posle pitaj

    27.03.2015 07:44
    Kako da ne, kada imate naoružanog provalnika u kući najbitnije je da prvo dobro proučite zakone i jasno razgraničite svoja prava u nužnoj odbrani?! Kakve gluposti!
    Ko vam djubre upadne u kuću nemate šta da razmišljate. Batalite budalaštine dobro se naoružajte i ne birajte sredstva u odbrani od šljama. Razbojnici svakako posle pljački i ubistava za godinu ili dve izlaze na slobodu zaštitite se sami kada država neće ili ne može da vas zaštiti. Poštenom svetu osim samoodbrane ništa drugo nije ni ostalo.
  • 27.03.2015 07:26
    Pravo na samoodbranu
    Ako je ta Američka emisija bolesna, nije bolesna i sama situacija. Ipak je reč o bezbednosti i životu deteta i majke, što je mnogo važnije od razbojnika. U srbiji ako ti neko nepozvan uđe u kuću, bukvalno treba da ga puštaš, jer ne smeš niti možeš da ga isteraš, jer još može i da te tuži i da budeš osuđen. I to zahvaljujući užasno lošem zakonu koji štiti samo razbojnika. Žalosno što ovde razbojnici imaju veća prava od građana u svojoj kući.
  • vox

    27.03.2015 07:08
    Sa prethodnim navedenim razgovor policije i zrtve, bilo bi sve u redu,da policija radi tako kao i tamo.Najtuznije je sto se ostavlja sudiji,da odredi granicu,a kako znamo sudije i sudstvo su nam katastrofalni,tako da tu nema leba.Kada sudije za necoveka koji siluje dete od 3 godine,navodi olaksavajuce okolnosti u obrazlozenju presude,koja je minimalna,onda je sve jasno.Sredite sudije i sudstvo i onda mozemo pricati o necemu,ovako kako ko prodje.
  • Policajac

    27.03.2015 06:54
    Nazalost
    Nemate nikakva prava kako vi tako i mi.
    Hvala na novim i starim zakonima kada su nam oduzete sve mogucnosti da resavamo ovakve slucajeve. Treba uvesti da kad god se neko zaustavi u automobilu. Odmah se njegovo ime i broj auta ubaci u registar. A ne da bude ja sam sin tog i tog prijatelj clan stranke i ostalo.

    Drugo kineski zakon je najbolji zna se kako se radi sa kriminalcima i sa lopovima, narkodilerima, kakva prava koliko neko zavije majki u crno pa onda mu ne mozete nista ZASTO???

    Ne treba nama nacelnik policije i ostala politicka pozadina u policiji sta ce nam. Samo uzimaju platu i ne daju na svoje dajte nam da mozemo da radimo svoj posao
  • Libe De NS

    27.03.2015 06:02
    Pravni nonsensi...
    Ako sam dobro shvatio... upada lik nepozvan u moju kuću, pri tom je maskiran fantomkom, i drži pištolj u ruci... moja deca preplašeno vrište a supruga panično pokušava da ih skloni. I ja sad po zakonu u tom momentu treba da razmišljam dali će on da reaguje:
    a) Uspaničen će da puca i ubije nekoga od moje porodice
    b) Uzeće moje dete za taoca da bi nas naterao da budemo mirni.

    Pri tom mi je pištolj na dohvat ruke ali ja još uvek treba da razmišljam dali će on možda ipak prestati i odustati, okrenuti se i pobeći i da moja odbrana porodice i samoodbrana treba da je istovetna odnosno u toku sa njegovim napadom i pri tom i da uzmem u obzir mogućnost da on možda oće možda neće ubiti pa i ja treba tako da postavim odbranu svoje porodice po sistemu možda oću a možda i neću da ih branim. Apsolutna glupost. Radije ću da ležim u tom slučaju u zatvoru nego da ležim na groblju ili ne daj bože neko od moje dece i supruga. TAČKA!
  • Podbarac

    27.03.2015 00:13
    Nisam ljubitelj amerike, štošta im zameram
    Ali na nekoliko stvari im svaka čast:
    - Sloboda govora,
    - Sloboda vere i bilo kakvog drugog ludiranja,
    - Kazneni sistem (treće krivično delo = doživotna),
    - Neprikosnoveno pravo doma (čuveni nalog za pretres),
    - Pravo na lokalno samoorganizovanje, uklučujući narodne straže i šerifa,
    - Pravo na samoodbranu sebe, familije i svoje imovine...
    Taman sve što fali u Srbiji i što bi svako normalan poželeo!
    Zašto je to onda toliko teško uvesti ovde kad je narod za?
    Jer su politačari protiv, a zna se i zašto: Slobodan narod bi mogao tako sam da se reši bede i kriminala i time im ozbiljno im ugrozi prihode i fotelje...
    Zaključak je jednostavan: Ako hoćemo da se rešimo bede i kriminala, moramo da se rešimo političara i uzmemo stvari u svoje ruke, kao što je to nekad narod Amerike uradio sa kraljem.
  • Oštar sa razlogom

    26.03.2015 21:33
    Zastareli zakoni
    Loš Krivični zakon koji povlađuje kriminalcima
    namerno je ostavljen ovakav, da bi zaštitio sve
    one koji se kriminalom bave kroz politiku.
    Istovremeno, treba da stimuliše građane na odlazak odavde. Zbog toga se ne izjednačavaju prava kroz njega, kao na zapadu.
    Pitanje je zašto se uopšte daju ljudska prava
    kriminalcima, kao štetnom delu društva.
    Uzmimo da vi izjednačavate pravo žrtve i pravo razbojnika. To bi značilo da on ima pravo na razbojništvo, silovanje, mučenje.
    A sad tu situaciju prenesimo na dete.
    Manijak ima pravo da siluje dete?
    A neko ko ga ubije je prekoračio granicu nužne odbrane?
    Jer je razbojnik imao pravo na neko fer...suđenje?
    A dete nije imalo ni šansu ni mogućnost da bude zaštićeno u tom trenutku?
    Mislim da će nas život u budućnosti jednostavno
    prinuditi da potpuno ukinemo prava onima koji u toku izvršenja krivičnog dela nasrnu na život i telo. Nemogućnost da dokažu svoje ponašanje će mnoge odvratiti i od pokušaja.
    Uzmimo samo silne slučajeve gde lopovi plaćaju advokate unapred, znaju se i prezimena u NS,
    da bi podneli optužbu za pokušaj ubistva i prinudili žrtvu da povuče svedočenje. Išetaju slobodni.
  • 26.03.2015 21:16
    Pravi odgovor policije
    Jedna od onih bolesnih američkih emisija s realnim audio snimcima na 911.
    Usplahirena gospođa: Neko je u mojoj kući.
    Dispečerka: Da li ste sami?
    Usplahirena gospođa: Da, s malim detetom.
    Dispečerka: Da li imate oružje?
    Usplahirena gospođa: Da, revolver.
    Dispečerka: Učinite sve što možete da zaštitite sebe i svoje dete dok ne stigne patrola policije koju vam upravo šaljem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna