Info
07.01.2013.
13:47 > 07:00
Direktor Turističkog biroa Široki Brijeg Grgo Mikulić, pesnik, književnik, klesar, etnolog i ljubitelj starina isklesao je u kamenu 12 ćiriličnih slova i namerava da isleše jos 15, a sva će biti osvetljena, vidljiva i čitljiva putnicima koji se kreću putem Mostar-Split i Mostar-Tomislavgrad-Livno.
  • Cirilica

    08.01.2013 09:19
    Cirilicu nisu izmislili Srbi ni Vuk Karadzic, vec CIRILO i METODIJE, za slovenske narode!

    Cirilcu su koristili i Slovaci i delovi drugih Slovenskih naroda iako nisu bili istocnopravoslavci.

    Cirilicu su koristili i Bosanci, pripadnici Bosanske Crkve bana Kulina, a nisu bili istocnopravoslavci.

    Neverovatno je kako je u doba ratova medijska ispiranja mozga deluju stetno na mase

  • džabu

    07.01.2013 21:50
    @jaca - juce
    a mene i moje već 25 godina i više omaložavaju, gone, prete, sramote, pljulju, zadirkivaju i tuku zbog maternjeg jezika i nacionalnosti U VOJVODINI!!!!!i opet nikom ništa
  • janko

    07.01.2013 21:42
    @Novak
    http://www.021.rs/Info/Zanimljivosti/Srpski-preci-su-bili-i-Vikinzi.html
  • Novak

    07.01.2013 19:40
    "Dogma o nepogresivosti crkve"
    Ne znam, ljudi, koliko ste upoznati sa istorijom nastanka SPC... Autokefalnost koju je izborio sv. Sava, pa potom uzdizanje sa nivoa arhiepiskopije na nivo patrijarsije za vreme cara Dusana... i tako dalje. U redu, postujem ulogu SPC, narocito u vreme turskog "pomracenja Balkana", ali upravo tada SPC cini svoju najvecu gresku - kao glavna (i jedina) institucija koja se bavila ocuvanjem srpstva i okupljanjem Srba, pravoslavna crkva je jasno slala poruku: "Nema Srba ne-pravoslavaca." I upravo to je razlog sto danas u Dubrovniku i dalmatinskom zaledju se preko 90% ljudi izjasnjava kao Hrvati, sto imamo Muslimane i Bosnjake, i sto niko od njih sada nije svestan svoje srpske istorije. Svi smo citali (ili bar vecina) "Gorski vijenac", "Pilipendu", "Seobe", "Na Drini cupriju", itd. pa nam je jasan i pojam islamizacije i unijacenja. Da toga nije bilo, danas nebi citali ovu smesnu vest...
  • sofronije

    07.01.2013 18:49
    @cirilica
    Kume,da mi to lepo "resetujemo" i da
    "tisuceljetna Croatia" udje u EU sasvim
    cista,nasminkana,radosna.

    Jel' tako druze Ivice?
  • cure

    07.01.2013 18:23
    srbine
    Pa nas nisu pokrali hrvati vec veliki srbi i zato zivimo kao u 19 veku.i bas me zabole vise i za cirilicu i latinicu.....
  • jo

    07.01.2013 18:09
    Добро је почели су однекуд, прво писмо још да се врате у православне цркве и да се изјашњавају као Срби и све ће се вратити на своје место.!!!
  • 07.01.2013 17:44
    Све они то раде паметно и са циљем.
    Најстарије књиге на овим просторима су писане ћирилицом. Како би иначе они доказали постојање своје "тисућљетне културе" без тога? Колико чујем сада желе да присвоје и Мирослављево јеванђеље као "свој" најстарији писани документ.
    Све историје се фалсификују да би показале како Хрвати као народ постоје дуже од хиљаду година, иако су их и Аустроугари дуго звали Србима католицима, а језик којим су говорили у апсолутно свим својим документима су звали искључиво српски. На пример у Дубровнику у другој половини 19.тог века није уопште било Хрвата по попису, већ је већинско становништво било Срби католици, и све књиге написане до 1918. тако тврде, тек се после кренуло са писањем "нове повијести у Хрвата", а ових дана покушавају да заврше тај "повијесни подвиг", и само и искључиво због тога им треба та мрска ћирилица.
    Претпостављам да ово неће бити објављено, знајући "уредничку политику" 021, али свакако морам да кажем.

    Мир Божији, Христос се роди.
  • Novak

    07.01.2013 17:05
    Za XPBATA i ostale
    Ne mislim nista lose, i ne mrzim nikoga, ali od te raje sto si gore nabrojao, svi su Srbi, i samo Srbi, jedino ne racunajuci deo Bosanaca katolika (koji su Hrvati) i Vojvodjane koji nisu pravoslavci (Madjari, Slovaci, Sokci, Rusini...). Izraz Vojvodjan(in) se ne vezuje za nacionalno izjasnjavanje, vec za regionalno. A ti nema sta da das ili nedas, vama Cirilo i Metodije nisu pravili pismo, vec nama. Ti se sinko moj, obrati Vatikanu i ostaloj katolickoj mafiji. Od juznih Slovena, jedine narodnosti koje postoje su Srbi, Bugari, Hrvati i Slovenci. Sto se ticer ostalih, npr. Bunjevaca, zna se da su dobili ime po reci Buni i da su oni Srbi, koji su se nakon turskih osvajanja preselili na prostor sev. Backe i primili katolicanstvo, pod madjarskim uticajem. Sokci su Hrvati, to je sinonim, kao sto je za Srbe sinonim Raci. A sto se tice Muslimana i Bosnjaka, zna se. Ne udaram ni na ciju religiju, vec na etnicku pripadnost (razlikujte Muslimane od muslimana). Nemojmo se zajebavati i pljuvati istoriji u lice. Dakle, ako neko od juznih Slovena moze da svojata cirilicu, pored Srba, to su samo Bugari!!!
  • PericA

    07.01.2013 16:14
    Sve i svsta
    Uskoro ce biti i da je Vuk bio Hrvat posto to za Teslu odavno tvrde. Da je latinica Srpsko pismo itd itd. Odavno se radi na tome da se jasenovac prikaze kao logor gde su uglavnom stradali Hrvati i to svega njih 2000 - 3000. I sto je najgore u svemu im pomazu bas oni koji su na slican nacin zaduzili covecanstvo a to su nemci koji tvrde da je Hitler bio Evropejac samo na staromodan nacin itditd. Svemu ovome u prilog idu i presude haskog cirkusa u vezi sa Olujom itd.
  • jaca

    07.01.2013 15:19
    juce
    Do juce su me pljuvali i tukli zbog cirilice, a danas oni svojataju to isto pismo.
  • pera

    07.01.2013 14:37
    ..
    Eto, oni vracaju svoju cirilicu, a mi se odricemo nase latinice...
  • Jogi Letač

    07.01.2013 14:32
    Au šta ćemo sad? Uzeše Hrvati i ćirilicu kao svoje pismo.
  • ja

    07.01.2013 14:26
    Па кад ми Срби не знамо да чувамо ништа што је наше и што нам је традиција, овакве ствари ће се дешавати... Нама је увек туђе било драже док су у исто време наше најбоље отимали други и својатавали... Тако нам и треба кад смо глупи!
  • janko

    07.01.2013 14:23
    latinica
    pa crveno-crni su podigli spomenik latinici u novom sadu
  • ХРВАТ

    07.01.2013 14:03
    Не дамо ћирилицу!
    Она је и наше писмо, као што је писмо и Босанаца, и Црногораца, и Војвођана, и Срба, и Македонаца.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna