Autor: Tanjug

Novi Sad
11.02.2019.
13:22
Dve gimnazije - beogradska Matematička i novosadska "Jovan Jovanović Zmaj" dobiće status ustanova od posebnog nacionalnog značaja, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević na vanrednoj sednici parlamenta na kojoj je pred poslanicima više od 40 tačaka.
  • Georgina

    03.10.2020 16:31
    Poznajem nekoliko učenika Jovine gimnazije i zajednička osobina he - tate nadobudni funkcioneri. Međutim,ni ostale gimnazije nisu sjajne. Ono što ih krasi je kadar koji misli da je neko i nešto,jer rsde tu gde rade, verovatno zahvaljujući raznim vezama i nedoslednost. Raspitajte se,kakve kazne postoje za one koji ne pohađaju nastavu i biraju,kad će doći,na koju proveru,na koje ispitivsnje itd. Ono što ih takođe krasi jesu ogromne dnevnice zs ekskurzije,te budite sretni ako ih ne organizuju. Sve u svemu horor.
  • roditelj

    14.10.2019 15:42
    5.0
    Ni najgorem neprijalju ne bih preporucio upis u ovu skolu.Na sve moguće nacine frustriraju i maltretiraju decu.Direktor kao potpuno asocijalna osoba već godinama unazad frustrira decu ne odlaskom na ekskurziju.Preti profesorima otlazom koji su ma strani dece i odveli bi ih.Čovek izjavi "Nadam se da mećete ići na elskurziju,a zatim postavi neostvarive uslove agencijama".Čista bolest.Najbolja deca u gradu ne zasluzuju takvo psihicko maltretiranje iz godine u godinu kao sto je neodlazak na maturantsku ekskurziju.Pored ovog,od danas svezeg postoji jos milion drugih primera maltretiranja i ponizavanja dece.Zavrsavaju tu skolu kao isfrustrirane osobe.Inace dete mi je 5.0,da ne pomisli neko da mi dete nije za tu skolu pa sam eto nesto kivan.Jesam,ali me zbog ocena već sto mi neko frustrira dete već 4 godine.Danas je dosao iz slole i rekao "Tretiraju nas kao majmune". ...pa samo izvolte u Jovinu
  • Novosadjanka

    03.03.2019 22:40
    Zavist je bolest neizleciva
    Zaista je smesno i krajnje neozbiljno porediti i stavljati u isti kos skole poput ekonomske i Jovine... Zna se ko je oduvek mogao da upise Jovinu (konkretno u mom razredu nas 20 vukovaca od 28 djaka), a da ne pominjem dalje uspehe ne samo mog odeljenja nego cele generacije... I ono sta su po ostalim gimnazijama ucili i koji su im bili kriterijumi, a koji su nama Zmajićima bili, su neuporedivi.
    Jovina stvara obrazovane mlade ljude sa sirokim spektrom znanja i samim tim je posebna. Ponosna sam zbog ove vesti jednako kao i kad smo svaki put horski pevali Gaudeamus igitur ❤️
  • Stanko

    14.02.2019 20:19
    2Ja tebi vojvodo, ti meni serd
    2 .Ja tebi vojvodo, ti meni serdare...
    nastavak - nije stalo u prvom komentaru
    @dijasporac , @ Aleksandar , @ vslv , @ Bivsi djak jovine. @

    Jos bolje objasnjenje za Vas Jovinovce ( oko vase solidarnosti i osecaja pripadnosti ) :
    videti link
    https://vukajlija.com/ja-tebi-vojvodo-ti-meni-serdare

    Ja tebi vojvodo, ti meni serdare...

    ...a obojica znamo kakva smo g*v*a. Prastara narodna izreka koja metaforički znači: legnemo u 69, zabijemo jedan drugom jezike u č*ar*ve i guramo što dublje. Naravno, to samo pred širokim auditorijom, jer inače očima ne možemo da gledamo jedan drugog, kao što i samog sebe izbegavamo u ogledalu.

    Smesni ste. Matematicka gimnazija koju je osnovao gospodin Vojin Dajovic je svetska obrazovna institucija . Jovina je smesna produzena osnovna skola ..


  • Stanko

    14.02.2019 20:06
    Ja tebi vojvodo, ti meni serda
    Ja tebi vojvodo, ti meni serdare...

    @dijasporac , @ Aleksandar , @ vslv , @ Bivsi djak jovine. @

    Al ste se okupili .Svi vasi komentari me lice na onu cuvenu narodnu :

    Ja tebi vojvodo, ti meni serdare...

    Na jednom blogu sam nasao jedno zanimljivo objasnjenje :
    http://www.draganvaragic.com/blog/ja-tebi-vojvodo-ti-meni-serdare/

    Poslovica “Ja tebi vojvodo, ti meni serdare” se veoma često koristi u našim krajevima da bi se istakla karakteristika odnosa između pojedinih osoba koje se međusobno bodre i pomažu iz određenih interesa, čak i u situacijama kada jedna ili obe osobe u osnovi nemaju dobro mišljenje o onoj drugoj osobi. Ni na Internetu situacija nije drugačija, a postavlja se pitanje da li to stvar oko koje je potrebno (zaokružiti tačan odgovor):

    Nervirati se?
    Uzimati ozbiljno u razmatranje?
    Kulirati?
    Nešto treće?

    Jos bolje objasnjenje za Vas Jovinovce ( oko vase solidarnosti i osecaja pripadnosti ) :
    videti link
    https://vukajlija.com/ja-tebi-vojvodo-ti-meni-serdare

    Jovina se ne moze porediti sa Matematickom gimnazijom. To je kao kad bi se poredila glava i du.e ..
    Smesna gimnazija a smesni i djaci ..


  • para(j)lije

    13.02.2019 16:11
    karlovačka
    Karlvovačka gimnazije je već dugi niz godina od posebnog značaja, ali se ništa znatno i bitno nije dogodilo tim povodom dok se nije usadio SNS kadar na direktorsko mesto. Sad (skoro) sve može.
  • Niko bitan

    13.02.2019 12:10
    Lepo lice NSa!
    Svaka cast za Jovinu gimnaziju! Istinski ponos i dika NSa, i jedno zaista lepo lice NSa! Sto se tice komentara koji govore o kvalitetu skole, vise govore o samim komentatorima! Jovina gimnazija jeste ubedljivo NAJBOLJA gimnazija u NSu, ako ne i u celoj Vojvodini! Kao neko ko ima 2 sestre koje su zavrsile tu gimnaziju i ko ima jedan solidan krug drustva koji je zavrsio istu, apsolutno potpisujem da je Jovina najbolja kako po pitanju znanja, tako i sa socijalnog aspekta djaci su im jos kako SVESTRANI! Svuda ima kukolja to naravno niko ne demantuje! Ali reci da je skola prosecna??? Ili da su im djaci iskompleksirani??? To samo zadnji cinik moze da izgovori! Kao neko ko se redovno takmicio u svojim gimnazijskim danima i pohadjao seminare u Petnici isto to potvrdjujem!
    Ja sam pohadjao Svetinu gimnaziju, posto sam zeleo opsti smer, a posto su Jovina i Isidorina gimnazije klasicnog tipa nisu imale opsti onda moj odabir bio takav kakav je bio, ali apsolutno stojim iza reci da je Jovina ubedljivo najbolja u NSu i to potvrdjuje nebrojeno cinjenica, a definitivno potpisujem da je Jovina i po pitanju sredine najbolja!
  • dijasporac

    12.02.2019 23:00
    Ekipa sveznajucih koja nije ni primirisala u Jovinu gimnaziju niti zna ikoga ko ju je zavrsio, mozda cak ni ne znaju gde je zgrada gimnazije, i dalje pametuje. Dakle dragi pametnnjakovici svake godine postoji upis u srednje skole, opsti uspeh djaka plus test, i gle, u Jovinu gimnaziju treba najvise poena za upis na teritoriji Vojvodine. Jedino treba vise za Matematicku, Filolosku i IV beogradsku na teritoriji cele Srbije. To nesto govori onima koji hoce da ukljuce mozak, ako ga imaju.

    Vasa sumnja u kvalitet gimnazije je na nivou onog ministra prosvete iz redova SNS-a koji kaze za profesore univerziteta koji su podrzali proteste da su "drugorazredni i da tu nema nikakvog zvucnog imena". Nasao covek koji je uspeo da zavrsi geografiju na PMF-u da kritikuje ljude koji su po obrazovanju mnogo visi od njega, tako i nasi komentatori koji niti su pohadjali niti su mogli da upisu Jovinu gimnaziju. Zajedljivci.
  • Aleksandar

    12.02.2019 21:27
    @prosvetni inspektor
    Inspektore, da li biste bili ljubazni da sa nama podelite kojim ste se merilima koristili prilikom donošenja odluke koja je gimnazija ili stručna škola bolja od Jovine? Vi tvrdite da se ni po čemu ne ističe, pa je opet mimo vašeg mišljenja ministarstvo odlučilo da baš ovu gimnaziju proglasi ustanovom od posebnog nacionalnog značaja.

    Nisam upućen u vaše nadležnosti kao inspektora, ali verujem da niste niti nadležni, niti kompetentni da ocenite kvalitete učenika. Apelujem na Vas da to ostavite nekom ko jeste.
  • prosvetni inspektor

    12.02.2019 19:48
    Ono što izdvaja većinu današnjih Jovinih učenika od ostalih je naduvanost i umišljenost,kakvo bre zajedništvo i osećaj pripadnosti. Sve umišljena deca od umišljenih roditelja koji su ko zna iz kog razloga iskompleksirani. Ostale gimnazije su mnogo bolje, deca normalna, neumišljena i prirodna.
    Stručne škole poput medicinske,ekonomske i elektrotehničke sjajne, sa sjajnim smerovima, decom koja stoje sigurno na svojim nogama. Karlovačka gimnazija, daleko iznad Jovine.
  • Bivsi djak jovine

    12.02.2019 17:10
    @Tanja
    e moja ti... ja sam takodje zavrsila jovinu. litricinka mi bila razredna. sve jasno.

    ekonomiju posle zavrsila prilicno lako, o roku, pristojan prosek.

    zasto? zato sto te gimnazija nauci kako da ucis. sta god, pa i ono sto te ne zanima ili nemas sklonosti. tako je nekad bilo.

    @aleksandar i @vslv - apsolutno ste u pravu.
  • Ekonomska škola

    12.02.2019 15:17
    Srednju školu "Svetozar Miletić" pohadja preko 2.000 djaka, naše dece.
    U tu veoma dobru školu iz koje izlaze dobro obrazovani djaci nije uložen ni jedan 1 dinar unazad decenijama, osim što je okrečena fasada.
    U školi na Trgu Mladenaca u epicentru grada toaleti nisu u funkciji, neki nemaju ni vrata.
    Djaci koriste toalete u okolnim kafićima.
    Sramota je za grad NS i Ministarstvo prosvete ,da se u ovu školu ništa, pa ni najosnovnije ne ulaže.
  • Tanja

    12.02.2019 12:07
    Velika je prednost kada dete već sa14 godina zna šta bi htelo upisati, i odmah u srednjoj školi se orijentisati prema toj struci. Na žalost većina dece to ne zna. Ja sam bivši Jovin učenik, završila ekonomiju. Moram priznati da sam se za razliku od dece i z ekonomske škole koji su završili smer ekonomski tehničar, prilično namučila u učenju ekonomskih predmeta. Oni su u startu sve kapirali i lagano polagali ekonomske predmete,a ja sam muku mučila i stalno tražila pomoć. Neverovatno je to da su jako dobri matematičari, ni malo nisu zaostajali za nama koji smo završili Jovinu gimnaziju. Iz sopstvenog iskustva i iskustva mojih kolega koji su završili gimnazije dete koje zna da želi na ekonomiju odmah usmeravajte u ekonomske škole, jer je ekonomija vrlo specifična i zaista treba da je studira onaj kome legne, u suprotnom to je velika muka.
  • vslv

    12.02.2019 11:06
    @Aleksandar
    Kao kolega bivši učenik potpisujem sve što ste rekli. To je ono što izdvaja Jovinu (i Karlovačku) od ostalih škola u gradu.
  • Kaciga, bre

    12.02.2019 09:41
    Jos da dodam

    Zaboravih da spomenem je zahvaljujuci tome sto mi cerka nije upisala Jovinu vec ekonomsku i nije ucila nepotrebne stvari, imala vremena da u Lingvi uci dva jezika : engleski i nemacki.

    -Iz Engleskog ima polozen FCE ( B2) I CAE ( C1 ) nivo , Sad slusa CPE ( C2 ) nivo. kad to polozi za godinu dana TO JE TO.
    - iz nemackog je odslusala B2 i treba da sprema ispit da polaze na Geteovom institutu.

    Znaci , u nedostatku obrazovnog plana i programa sami smo ga kreirali i stvorili : ekonomski predmeti + jaka matematika da moze da prati master finansija u Nemackoj ili Engleskoj + jezici da to moze da isprati sto se tice jezika.
    Znaci kao da je zavrsila tri srednje skole ;
    -ekonomsku,
    - Jovinu- prirodni smer,
    - Karlovacku .

    Da smo je pustili da ide po drzavnom programu onda bi isla samo prirodni smer Jovine.

    Ko razume - shvatice !
  • Milojko

    12.02.2019 07:41
    Hahaha
    Jovina gimnazija je toliko izvikana da je to strasno.
    Ljudi iz te gimnazije su mahom prosecni ljudi kao sto sam i ja .Na fakultetu se nisu isticali od drugih.Cak su dvojkasi iz gimnazije Laza Kostic bezali u Jovinu i postajali vrlo dobri.
  • dijasporac

    12.02.2019 06:37
    Komentari na temu kvaliteta skole tacno odslikavaju danasnju sliku drustva u Srbiji, svi sve znaju, samo oni su u pravu a svi drugi su samo izvikani, glupi ili su slizani sa Vucicem... zato je Srbija i takva drzava kakva jeste, totalno zasluzuje vlast kakvu ima jer je prosecan gradjanin poprilicna primitiva, poluobrazovana, poluobavestena. A vrh mi je poredjenje akademika i vodoinstaletera, sine gospodja jos zivi u poratnim komunistickim godinama kada je drzavna propaganda imala devizu da je proleter vazniji od profesora univerziteta jer, boze/druze Tito, mi smo bili drustvo jednakih. Slicno je bilo i kod Pola Pota, pa bi po toj logici uskoro mnogli i da u Srbiji dobijemo neke genijalce koji ce traziti da se zabrane intelektualci i svako ko nosi naocare protera na mrski Zapad.

    Dakle, dragi a bivsi sugradjani, Jovina gimnazija jeste najkvalitetnija skola u NS jer se tamo vec decenijama upisuju najbolji osnovci, oni koji su imali najbolji uspeh u osnovnoj i oni koji su najbolje uradili testiranje. Djaci Jovine gimnazije uglavnom upisuju najbolje fakultete i zavrsavaju ih uspesno ( i moja generacija '85, od 32-je u razredu nas je 24 sa diplomama fakulteta).

  • Eksterni

    12.02.2019 00:41
    O bednoj partiji
    Treba da znate, da Jovina gimnazija nema partijskog direktora.
    I zbog toga je mnogi cene više.
    Razmaženu decu tamo upisuju, pa ih je teško kontrolisati.
    Bogatuni i slavni.
    No, šta se dešava u školama koje se više trude, ali IMAJU partijskog direktora?

    Nametnutog, naravno.

    Tačno znam kako taj proces ide.
    Prvo šalju 251 inspekciju redom, ne bi li našli nešto postojećem direktoru.
    A te inspekcije inače ne šalju "svojim" školama.
    Kad ne nađu nepravilnosti za svrgavanje, onda angažuju zaposlene, kao što smo nedavno imali primer u okolini, da svrgavaju postojećeg.

    Kad postave svog, šta se dešava?

    Ministarstvo Obrazovanja Republike Srbije šalje lepe pare toj školi. veće nego drugima.
    Zatim taj partijski direktor potpisuje fakture, najčešće nerealne, za sva angažovanja i kupovine van škole. Koji crni tenderi, nema toga!
    Dotični angažovani imaju obavezu da 30% ili slično uplate partiji, kao donaciju.
    I tako dolazimo do 2 milijarde na samo jednom računu partije, koji priznaju.
    A ako je neka gimnazija odolela ovoj čarobnoj formuli, treba je ceniti.
    I ovim priznanjem, Beograd želi nešto da postigne, u budućnosti...

    p.s. Radi se o javnom, našem novcu.
  • Kaciga, bre

    11.02.2019 23:33
    isto T-21
    @ T-21

    Drago mi je videti te ovde.
    Kod profesorice Tintorke imali ruski jezik.

    U moje vreme su bili bolji ucenici iz Jovine gimnazije na FTN - ELEKTRO zato sto su imali ciste smerove matematike, fizike .. Zena mi zavrsila Jovinu - matematika.

    Bilo je i onih koji se nisu snasli iz Jovine kao i iz elektro. Ove godine mi je starija cerka maturant. Ide u srednju ekonomsku ( na moje insistiranje ) . Ono sto joj je falilo to je matematika . Radim sa njom iz predmeta koje je imala zena u srednjoj skoli ( od prvog srednje - dve matematike dodatno ). Radimo i iz kniga Matematicke gimnazije. Razbija i matematiku i ekonomske predmete. Ima spektar znanja kao da je zavrsila dve srednje skole.

    Jovina gimnazija je sad mnogo od svega i svacega. DECA SAMO GUBE ENERGIJU I VREME.. Nemaju deca vremena da se posvete i detaljnije savladaju ono sto ce im trebati za studije. Moja cerka je bolja u matematici od 99 posto ucenika iz Jovine gimnazije, a ekonomska je skola. Nije bolja samo od onih koji su isli na takmicenja.
    Za dalje obrazovanje mislim da je bolje ovo sto sam ja uradio . Jeste da mi je trebalo 6-7 casova nedeljno ali ja sam prezadovoljan onim sto je ona naucila u ekonomskoj skoli - ekonomski tehnicar. Vec je presla matematiku sa Ekonomskog fakulteta NS. Radila je i iz te knjige-zbirke.
    I mladja je cerka isto uradila. ona je prvi razred ekonomske.
    Mogle su da izaberu bilo koju skolu. imale su oko 99 bodova posle prijemnog.
    Znaci EKONOMSKA


  • Aleksandar

    11.02.2019 22:21
    Bivši učenik
    Ono što Zmaj Jovinu gimnaziju izdvaja od drugih škola u NS, nije kvalitet obrazovanja, iako ima vrsnih profesora, već je osećaj pripadnosti i zajedništva koji se stekne u tom najbitnijem periodu života. Svršeni učenici mahom odlaze iz nje ponosni što su je pohađali, uvek spremni da priteknu u pomoć svima koji su kroz ovu gimnaziju prošli. Svim osnovcima i njihovim roditeljima rado predlažem da se opredele za ovu školu, vreme kada se obrazovanje ne ceni će proći.
  • JA

    11.02.2019 19:20
    Objektivnosti zbogom
    Ne razumem zašto je degutantno porediti Zmaj Jovinu i druge škole konkretno ekonomsku. Gospodjo ovde se ne radi o objektivnosti,već o malogradjanštini. Kao profesor koji je radio u obe škole odgovorno tvrdim da je Zmaj Jovina zaista izvikana,za razliku od ostalih škola u kojima sam radila. I još nešto deca su im problematičnija od dece u ekonomskoj i medicinskoj školi.Stojim iza svog mišljenja.
  • profa

    11.02.2019 17:27
    četvrti vek???
    2010. godine u SNP-u obeleženo 200 godina postojanja škole. Lep jubilej, svečnom akademijom obeležen, Žarko Obradović bio ministar i moja malenkost bila prisutna na proslavi. Ako dobro računam, još uvek, prošlo je devet godina od tada, a evo sad se pominje četvrti vek, Šta sad to treba da znači?
  • Milica K

    11.02.2019 17:08
    Objektivnosti zbogom
    Smatram da je u najmanju ruku degutantno porediti Jovinu gimnaziju sa Ekonomskom školom, pa jos sa sve ovim detaljnim opisom po čemu je to sve Ekonomska škola bolja od Jovine gimnazije. Ljudima u Srbiji definitivno nedostaje samosvesti.
  • Dule

    11.02.2019 16:29
    nnn
    Uf, veliko iskustvo, dva deteta u školi, na vašoj sam strani da Jovina nije jedina kvalitetna škola u gradu, ali velika je glupost smatrati Jovinu gimnaziju prosečnom i na osnovu svoje dece zaključivati šta je bolje, a šta ne, po tome je moja osnovna škola na Klisi najbolja u gradu jer sam ja išao tamo kad smo imali najviše republičkih prvaka.
  • Anita

    11.02.2019 15:55
    ???
    Tamara, mislim da poredite nešto što nije za poređenje.
  • nnn

    11.02.2019 15:21
    Akademike i dr. nauka ne daju samo ove dve škole, posebno ne Zmaj Jovina.Mnoge stručne škole, posebno neki smerovi u ekonomskoj, medicinskoj, elektrotehničkoj školi imaju izuzetnu decu koja su na vreme spoznala šta žele u životu i postaju vrsni stručnjaci u svojoj branši. Imaju sasvim dovoljno predmeta potrebnih za opšte obrazovanje i sjajnih stručnih predmeta za dalje bavljenje izabranom naukom. Ne znam ko više forsira Zmaj Jovinu gimnaziju, koja je sasvim prosečna.Ovo govorim iz iskustva jer mi je jedno dete u Zmaj Jovinoj,a drugo u Ekonomskoj školi, oboje 4 razredi ,uočavam veliku razliku u korist ekonomske škole, disciplina,profesori, deca, daleko bolje u odnosu na Jovinu, o gradivu neću ni da pričam jer je u ekonomskoj daleko teže.Dakle molim te Ministre daj ostavku i ćuti više jer te niko sluša.
  • T-21

    11.02.2019 15:17
    ZASLUŽENO
    Konačno, bilo je i vreme.

    Kolega po struci, TT, ako ti misliš da je Jovina izvikana, šta bi tek rekao za ostale srednje škole novosadskog okruga, kada bi ih upoznao iznutra, kao ja?

    Nego, daj šta daš, svaka beogradska mrvica nam je dobra.

    Rekao bih, što je viša novaca, i što više doprinose strane ambasada, a to nama pada kvalitet školstva i to su gori međuljudski odnosi među nastavnim kadrom...

    Ali, bilo bi lepo čuti reč i nekog profe, inkognito...
  • TT

    11.02.2019 15:03
    Bljak
    Ministre ne znaš ti ništa. Za BG ne znam, ali Zmaj Jovina je samo izvikana. Politička priča...
  • Tamara

    11.02.2019 14:47
    Status
    Zar nam treba jos akademika i ljudi koji ce da zauzimaju kvadrate u drzavnim kancelarijama?
    Zasto se zanatske skole, a pogotovo smerovi kao sto je vodoinstalater ili moler ne promovisu? Zasto im se ne daje na znacaju?
    Mislim da nam je bitnije da imamo skolovanog varioca (skolovanog i iskusnog) nego akademika

    Da vidim samo ko ce tom akademiku da popravi kola....
  • Sonja

    11.02.2019 14:42
    Svaka čast djacima.

    Ali Uprava i sam Direktor štede na održavanju zgrade i okoline.
    3 spora na Sudu se vode sa Školom zbog nemanja Ugovora za održavanje zelenila u školskom dvoristu sa Gradskim zelenilom pa su 2 auta oštećena i 1 gospođa dobila udarac u glavu i povredu uva zbog grana koje padaju posle svake kiše.
    Drveća su za sečenje. Samo prođite pored škole pa procenite sami.
    Sramota i za Ministrartvo.
  • Naša Jovina

    11.02.2019 14:33
    Ponos
    Čestitamo! Naš ponos!
  • Hm

    11.02.2019 14:27
    “muzičke talente u Ćupriji”. Ok, ko je tu koga podmazao?
  • Pokojni Čika Franja

    11.02.2019 14:20
    sve čestitke, zMAjići
    Bravo!!! Neka ovo bude podstrek za još kvalitetniji i plemenitiji rad :*)
  • Ostavka

    11.02.2019 13:36
    Ja samo zelim da ministar podnese ostavku, narocito nakon onih izjava o "nebitnim, malim imenima" ili kako vec, za ljude iz prosvete koji su podrzali proteste naroda.

    Jednostavno, on nije covek sposoban da odrzava sistem za edukaciju ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna