Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Špijunska afera u Češkoj: Nečasova kriva

Jana Nečasova, supruga bivšeg češkog premijera Petra Nečasa, proglašena je krivom da je 2012. nezakonito naredila vojnoj obaveštajnoj službi da prati Nečasovu tadašnju ženu Radku.

Uhapšen još jedan poslanik Zlatne zore

Grčki sud je naložio pritvaranje još jednog poslanika stranke esktremne desnice, "Zlatne zore", optuženog za upravljanje krimininalnom grupom, čime je ukupan broj pritvorenih poslanika te stranke dostigao osam.

Preminuo Željko Šturanović

Potpredsednik Skupštine Crne Gore i vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Željko Šturanović umro je danas u 54. godini.

Novi gradonačelnik Vukovara protiv ćirilice

Novi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je da želi da bude "gradonačelnik svih Vukovaraca" a istovremeno je ocenio da je dvojezičnost u tom gradu, u kome trećinu stanovništva čine Srbi, uvedena "na silu i protivno zakonu".

Severna Koreja predlaže suspenziju provokacija

Severna Koreja danas je saopštila iznenađujući predlog da, od ove nedelje, dve Koreje suspenduju verbalno blaćenje i vojne sukobe, posebno u blizini sporne granice dve zemlje u Žutom moru, javila je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

U Ukrajini ubijen kamerman ruske televizije

Kamerman ruske televizije Kanal 1 preminuo je od zadobijenih povreda pošto su na njega pucali pripadnici ukrajinske vojske u Donjecku na istoku zemlje, saopštila je Pres služba te televizijske stanice.

Evakuisano 600 turista zbog požara

Oko 600 ljudi je evakuisano iz jednog sela u oblasti Kosta del Sol na jugu Španije zbog šumskog požara koji je pretio da ugrozi to poznato turističko mesto.

Italija: U brodiću pronađena tela 30 migranata

Italijanske vlasti pronašle su tela tridesetak migranata u ribarskom brodu koji su presreli izmedju Sicilije i severnoafričke obale, objavili su danas italijanski mediji, citirajući navode italijanske mornarice i obalske straže.

OEBS upozorio na ksenofobiju

Rastuća plima ekstremizma, radikalizma i ksenofobije i pretnje bile su tema današnje debate na 23. godišnjoj Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Bakuu.

Ubijena tinejdžerka u Pakistanu

Jedna pakistanska tinejdžerka je preminula pošto ju je polio benzinom i zapalio mladić, čiju bračnu ponudu je njena porodica odbila, saopštila je policija.

Ubijen lider pobunjenika u Sudanu

Lider pobunjenika u oblasti Darfur na zapadu Sudana, za koga se sumnja da je organizovao neke od najsmrtonosnijih napada na sudanske snage, ubijen je u akciji.

Na severu Sirije 7000 mrtvih

Sirijski aktivisti kažu da je od januara, na severu Sirije, poginulo oko 7.000 ljudi, uglavnom pobunjenika, koji se bore protiv vlade predsednika Bašara Asada.