Novi gradonačelnik Vukovara protiv ćirilice

Novi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je da želi da bude "gradonačelnik svih Vukovaraca" a istovremeno je ocenio da je dvojezičnost u tom gradu, u kome trećinu stanovništva čine Srbi, uvedena "na silu i protivno zakonu".
Novi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je da želi da bude "gradonačelnik svih Vukovaraca" a istovremeno je ocenio da je dvojezičnost u tom gradu, u kome trećinu stanovništva čine Srbi, uvedena "na silu i protivno zakonu".

Penava, kandidat krajnje desno orijentisane Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), pobedio je u drugom izbornom krugu prevremenih izbora za 191 glas protivkandidata Željka Sabu, poslanika vladajuće, Socijaldemokratske partije (SDP).

On je ocenio i da je njegova pobeda znak da su Vukovarci "uvideli da taj grad ide u krivom smeru" i da su prepoznali sve ono što im je ponudila koalicija okupljena oko HDZ.

U Vukovaru su raspisani i održani prevremeni izbori pošto gradska vlast nije na vreme usvojila budžet.

U tom gradu aktivan je i štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desničarsko udruženje, koje se skoro godinu dana bori protiv postavljanja dvojezičnih, latinično-ćiriličnih tabli, na zgrade državnih institucija. Udruženje je inicijator protesta na kojima su te table skidane i lomljene. Takođe je pokrenulo i inicijativu za održavanje referenduma o ćirilici, kojim bi se upotreba jezika nacionalnih manjina dozvolila isključivo u sredinama gde manjine čine polovinu stanovništva, a ne trećinu kao što je sada slučaj.

Do izjašnjavanja građana Hrvatske na tu temu još nije došlo, jer Ustavni sud treba da proceni opravdanost takvog referendumskog pitanja.

  • анониман

    30.06.2014 22:11
    @Antifa
    И ти си антифа против ћирилице, ако ћемо поштено. А слажем се да су срање фашисти, само што ни ви нисте далеко од њих. Где сте у Суботици кад се отварала канцеларија мађарске фашистичке странке? Нисте имали времена!? Још увек нема никаквих изјава по том питању! Да нисте мало дволични?

    Смрт фашизму, свакако, али где сте ви???
    Како оно иде она ваша парола: Или јеси, или ниси?
  • Antifa

    30.06.2014 15:43

    sranje su hrvatski fašisti. isto ko naši.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet