Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Krivokapić protiv obnove Njegoševe kapele

Predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić ocenio je danas da je zahtev mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija da se obnovi kapela na Lovćenu "atak na temljene crnogorske vrednosti" i poručio da država "to ne sme da dozvoli."

Kipar traži zajam od Rusije

Kipar će do kraja ove sedmice zatražiti od Rusije zajam u vrednosti od tri do pet milijardi evra, a zatim pomoć od partnera iz evrozone za svoje oslabljene banke, izjavio je danas jedan diplomata iz Evropske unije.

Dvoje mrtvih u rudniku u Hercegovini

Dve osobe poginule su danas u rudniku boksita "Trobukva" u mestu Studena vrila kod Posušja, u zapadnoj Hercegovini, dok je više osoba povređeno, preneli su banjalučki mediji.

Kameron odbio kovertu od argentinske predsednice

Britanski premijer Dejvid Kameron i dalje je glavna tema razgovora Samita G 20, jer je od argentinske predsednice Kristine Fernandez de Kiršner odbio da uzme kovertu na kojoj su Foklandska ostrva nazvana španskim, odnosno argentinskim imenom Malvinas.

Makedonce vraćaju s grčke granice

Nekoliko makedonskih vozača tvrdi da im nije dozvoljen ulaz u Grčku zbog novih makedonskih registarskih tablica na kojima je oznaka za državu MK, javili su danas makedonski mediji.

Francuska policija uhapsila otmičara

Policija je uhapsila čoveka koji je držao četvoro talaca u banci u Tuluzu i, predstavljajući se kao član Al Kaide, tražio razgovore sa zvaničnicima, javlja AFP.

Samaras novi grčki premijer

Grčki konzervativni lider Antonis Samaras položiće danas zakletvu kao novi premijer Grčke, saopšto je kabinet predsednika Karolosa Papuljasa.

Pretvaraju EU u saveznu državu?

Deset ministara spoljnih poslova EU, među njima i šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger, nameravaju da pretvore EU u saveznu državu po uzoru na SAD, tvrdi bečki dnevnik "Prese", navodeći da ta "Grupa za budućnost“ namerava da transformiše politički sistem u Uniji.

Polovina milionera živi u tri zemlje

Veći deo dolarskih milionera u svetu živi u tri države - SAD, Japanu i Nemačkoj, pokazao je Svetski izveštaj o bogatstvu 2012, agencije "Kap džemini".

Pripadnik Al-Kaide drži taoce u banci u Tuluzu

Čovek koji tvrdi da je pripadnik Al-Kaide uzeo je danas za taoce četiri osobe u banci u gradu Tuluz, na jugu Francuske i želi da pregovara sa specijalnom policijskom jedinicom, saopštila je policija.

Posmatrači ostaju u Siriji

Posmatrači UN će ostati u Siriji, uprkos sve većem nasilju u zemlji, zbog kojeg je ranije doneta odluka da se misija suspenduje na neodredjeno vreme.

40 mrtvih u udesu na Haitiju

Najmanje 40 ljudi udavilo se, kada se autobus u kojem su se nalazili survao u reku nabujalu od kiše, na jugu Haitija, saopštile su vlasti.

G20 podržao krizni plan Evrope

Nakon završetka sastanka lidera članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) održanog u Los Kabosu, u Meksiku, šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da je ovaj sastanak dao podršku evropskom planu za prevazilaženje dužničke krize.

Novi napadi u Nigeriji

Najmanje 34 osobe su poginule u napadima radikalnih islamista u gradu Damaturu, na severoistoku Nigerije.

Zaplenjeno dva miliona lažnih voznih karata

Italijanska policija i carinici saopštili su danas da su zaplenili preko dva miliona lažnih voznih karata proizvedenih u Kini, sa tržišnom vrednošću većom od 28 miliona evra.

Asanž traži azil u Ekvadoru

Osnivač sajta "Vikiliks" Džulijan Asanž zatražio je politički azil u Ekvadoru i on je sada u ambasadi te zemlje u Londonu, rekao je šef diplomatije ove južnoameričke zemlje Rikardo Patino.

Rudari ispalili rakete na policiju

Španski rudari ispalili su danas nekoliko raketa na policiju, koja je odgovorila ispaljivanjem gumenih metaka, u toku višenedeljnih protesta protiv smanjivanja rudarskih subvencija, a koji su postali nasilni.

Avionu u toku leta otpala pilotska kabina

Avion "mig-21" Hrvatske vojske danas je tokom probnog leta ostao bez zadnje pilotske kabine, koja je ispala na visini od oko 700 do 800 metara i udaljenosti od oko tri kilometra nakon uzletanja iz vazduhoplovne baze na aerodromu Pleso.