Šampanjac u svemiru: visokotehnološka flašu na probnom letu

Boca dizajnirana da očuva penušavo vino u nultoj gravitaciji testirana je u specijalno opremljenoj letelici.
Dizajner enterijera iz Francuske Oktav de Gol sa svojom flašom šampanjca, koja je dizajnirana tako da se može koristiti u nultoj gravitaciji
Getty Images
Oktav de Gol je dizajnirao bocu koja čuva šampanjac na nultoj gravitaciji

Budući turisti u svemiru će možda moći da pijuckaju šampanjac u orbiti ako se ova posebno dizajnirana flaša pokaže uspešnom.

U toku je priprema za uzletanje specijalno opremljene letelice iz srca francuskog regiona poznatog po šampanjcu, kako bi se isprobao novi način serviranja ovog penušavog pića.

Avion će se prvo strmo uspinjati, a potom naglo spustiti kako bi stvorio bestežinsko stanje u trajanju od dvadeset sekundi.

Kako izgleda šetnja po mesecu

Borba protiv rupe na svemirskoj stanici

Dizajn nove flaše odobrila je kuća šampanjca Mam.

Novinari iz nekoliko zemalja su pozvani da probaju šampanjac tokom leta Erbas Ziro-G aviona.

Vino, koje stoji u gornjem delu flaše, ispušta se pomoću ventila koji koristi ugljen dioksid iz vina kako bi stvorio male količine pene.

Boca Mam Grand Kordon Stelar šampanjca, koji će se testirati na letu.
Getty Images
Boca Mam Grand Kordon Stelar šampanjca, koja se testira u toku leta

Novinari će potom imati priliku da probaju vino tako što će ga izvlačiti iz vazduha pomoću malih dugačkih čaša.

„Tokom leta neće morati da rade, tako da će verovatno moći da popiju malo alkohola", rekao je astronaut Žan-Fransoa Klervo, čelnik kompanije koja upravlja Erbasom Zero-G.

Iz tima kompanije Mam kažu da se nadaju će se ovaj poduhvat doživeti kao elegantniji način za konzumiranje pića u svemiru - umesto na cevčicu.

Visokotehnološka flaša, koju je napravio francuski dizajner Oktav de Gol, nije napravljena za profesionalne astronaute jer njima alkohol nije dozvoljen.

Ipak, veruje se da bi mogućnost civilnog putovanja u svemir - posredstvom privatnih operatera poput Virgin Galactic-mogla da stvore tržište za ovaj proizvod.

Da li je alkohol u svemiru dobra ideja?

Američka federalna uprava za vazduplohovstvo je osamdesetih godina sprovela istraživanje o tome da li konzumacija alkohola na simuliranim nadmorskim visinama utiče na sposobnost rešavanja komplikovanih zadataka.

Za potrebe istraživanja 17 muškaraca je pilo votku na zemlji, ali i u komori koja je simulirala nadmorsku visinu od 3.7 kilometara.

Potom je trebalo da urade određene zadatke - mentalnu matematiku, da prate svetla na osciloskopu pomoću džojstika, kao i druge testove.

Naučnici su otkrili da nema uočljive razlike kada je u pitanju efekat alkohola, bilo da ga pijete na zemlji ili u svemiru.

  • Ajde?

    17.09.2018 14:25
    Budale!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC