Slučaj Skripalj: Drugi osumnjičeni Aleksander Miškin

Aleksander Miškin je putovao u Veliku Britaniju pod imenom Aleksander Petrov, navodi istraživački sajt.
Julija i Sergej Skripalj
BBC
Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su u martu, ali su oboje preživeli

Aleksander Miškin je drugi osumnjičeni u slučaju Salzberi, saznaje BBC.

The Bellingcat, istraživački sajt, je objavio da je muškarac koji je putovao pod lažnim imenom Aleksander Petrov - zapravo vojni doktor koji radi za rusku obaveštajnu službu GRU.

The Bellingcat je prošlog meseca objavio da je prvi osumnjičeni u ovom slučaju Anatoli Čepiga, ali je Rusija to odbacila.

Više detalja o tome kako su otkrili identitet biće objavljeno u toku dana.

Ruski bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su otrovani u martu.

Britanski vebsajt saopštavatvrdi da je osumnjičeni identifikovan korišćenjem iskaza ljudi koje osumnjičeni poznaje i skeniranjem kopije njegovog pasoša.

Kako je navedeno, njegov pravi i lažni pasoš, pomoću koga je doputovao u Veliku Britaniju pod imenom Aleksander Petrov, imaju isti datum rođenja.

Bellingcat tvrdi da ga je ruska obaveštajna služba angažovala dok je završavao studije medicine i nekoliko puta putovao u Ukrajinu, pa i tokom nereda 2013.


Analiza

Gordon Korera, BBC dopisnik u oblasti bezbednosti

Bilo je potrebno više vremena za identifikaciju Aleksandera Miškina, pošto ima paralelne digitalne podatke kao Alatoli Čepiga.

Ali, koristeći baze podataka i detalje iz pasoša, zaključili su da je ovo zapravo pravo ime čoveka koji je došao u Salzberi kao Alkesander Petrov.

Stručnjacima za prepoznavanje lica date su dve fotografije iz vremenskih perioda koje se razlikuju 15 godina - kako bi pronašli preklapanja.

Miškinova identifikacija će pokrenuti još pitanja o tome koliko je lako otkriti navodno tajne podatke obaveštajnih službi i potkopati zvanični izveštaj Rusije da su dvojica muškaraca koji su došli u Salisberi bili tamo da vide katedralu.

Nedavni izveštaji u ruskim medijima ukazuju na to da je Vladimir Putin - sam bivši šef špijuna - nezadovoljan performansom GRU-a i da bi moglo da dođe do čišćenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC