Katar diže cene benzina za 30 odsto

Vlada Katara će podići cene benzina za najmanje 30 odsto, najavila je državna naftna kompanija, i to je poslednja u nizu zemalja Persijskog zaliva koja je odlučila da smanji subvencije na gorivo zbog pada cena nafte na 12-godišnji minimum.

Državna naftna kompanija Vukod (Woqod) je to objavila sinoć na svom Tviter nalogu, ali se državna novinska agencija i vladini zvaničnici nisu odmah oglasili u vezi sa najavljenim poskupljenjem, prenosi agencija AP, dodajući da u medijima kruže slike sa cenama snimljenim na benzinskim pumpama u maloj, poluostrvskoj zemlji, koja će biti domaćin Svetskog kupa 2022.

Vukod je objavio da će cena "supera" skočiti sa 1,0 katarskog rijala (0,27 dolara) na 1,30 rijala (0,35 dolara), dok će "regular" koštati 1,15 rijala (0,31 dolara) po litri u odnosu na sadašnjih 0,85 rijala (0,23 dolara), navodi američka agencija.

Bogat prirodnim gasom i naftom, Katar se suočava s padom prihoda pošto se cene nafte sada kreću oko 30 dolara za barel, što je najniži nivo u 12 godina, dok su gotovo četiri godine, sve do leta 2014, bile na nivou od oko 100 dolara po barelu. Informativna kuća Al-Džazira, koju finansira Katar, najavila je početkom ove nedelje da će 30. aprila zatvoriti svoj kanal u Americi.

Bahrein i Oman su već smanjili državne subvencije na benzin, a to su prošle godine učinili i Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija