Nova crna prognoza svetske ekonomije

Posle nekoliko godina relativnog mira na tržištima i stabilnog globalnog rasta, šanse za recesijom su ponovo visoke i samo rastu, procene su banke Sitigrup.
"Prema našem mišljenju, rast globalne ekonomije je na veoma nepouzdanoj tački, posle dve do tri godine relativnog mira", saopštio je tim ekonomista Sitigrupe predvođen Viljemom Buiterom, a prenosi njujorška agencija "Blumberg".
 
"Dugogodišnji problemi u svetskoj ekonomiji odnose se na strukturalno i ciklično usporavanje Kine i njen neodrživi režim deviznog kursa, zatim na ogroman nivo duga u mnogim zemljama sveta, kao i na tekuću regionalnu i geopolitičku krizu", naveli su ekonomisti.
 
Oni su istovremeno revidirali svoju prognozu rasta globalne ekonomije za ovu godinu, na 2,5 odsto sa prethodno projektovanih 2,7 odsto. Najnovije pogoršanje perspektiva globalne ekonomije je, kako se navodi u izveštaju, posledica skromnog pogoršanja izgleda razvijenih zemalja i pooštravanja finansijskih uslova u drugim zemljama.
 
U zaključku izveštaja, Sitigrup navodi da je za izbegavanje recesije i većeg usporavanja potencijalnog rasta BDP-a, svetu potrebna globalna verzija "Abenomiks plusa", što bi prema terminologiji ove banke označavalo labavu monetarnu politiku kombinovanu sa fiskalnim podsticajima i strukturnim reformama, prenosi "Blumberg".
 
Autor: Tanjug

Teme

kriza

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija