Plan B za Železaru neće biti potreban?

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je uveren da "plan B" za Železaru Smederevo neće biti potreban i da se zavšretak procesa prodaje tog preduzeća očekuje do kraja aprila.
On je za RTS rekao da je za kupovinu Železare Smederevo stigla samo ponuda kineske kompanije Hbis i da je Ministarstvo privrede juče donelo odluku da je ponuda ispravna. Sertić je rekao da će predstavnici kompanije Hbis u utorak prisustvovati otvaranju finansijskog dela ponude. 
 
Ministar je podsetio da je minimalna cena po kojoj Železara Smederevo može biti kupljena 45,7 miliona evra, što je 50 odsto od procenjene tržišne vrednosti na kraju 2015. godine. "Ja sam optimista bez obzira na sva dešavanja u vezi sa proizvodnjom čelika u svetu. U Velikoj Britaniji se gasi nekoliko hiljada radnih mesta, ali mi imamo pregovore sa kompanijom koja je druga u svetu po proizvodnji čelika", dodao je on. 
 
Komisija će naredne dve nedelje proveravati da li ponuda kompanije Hbis odgovara uslovima koji su postavljeni na tenderu za prodaju Železare, objavljenom 4. marta. Kompanija Hbis je ranije najavljivala da bi u Smederevu otvorila fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra. 
 
Železarom od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK inženjering, sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki Esmark. 
 
Vlada Srbije je januara 2012. godine za jedan dolar otkupila Železaru od američkog Ju-Es stila, koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine.  Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine i on je bio nesupešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda. U Železari je zaposleno oko 5.000 radnika.
 
Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.